Kineska i turska firma lažirale dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Kineska grupacija China Gezhouba Group Co. Ltd dostavila je netačne informacije i lažnu dokumentaciju u ponudi za izgradnju tunela Prenj.

Region

Izvor: Biznisinfo/RSE

Utorak, 06.06.2023.

08:09

Kineska i turska firma lažirale dokumentaciju za megaprojekat u BiH
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/RICCARDO DALLE LUCHE

Tunel bi trebalo da se gradi na trasi auto-puta na koridoru 5C, na jugu Bosne i Hercegovine.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o firmi iz Vuhana.

Preduzeće Autoceste entiteta Federacije BiH, koje je u državnom vlasništvu, otvorilo je u septembru prošle godine tender za dostavljanje dokumentacije za izvođača radova na izgradnji tunela Prenj.

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH, kažu u ovom preduzeću. Dodaju da je reč o devetom najdužem putnom tunelu u Evropi. Planirano je da bude dug oko 11 kilometara.

Autoceste su proverom podataka utvrdile da ova kineska firma nema validnu dokumentaciju, zbog čega je diskvalifikovana. Iz kineske grupacije nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa zbog čega su dostavili lažne i netačne podatke.

Istovremeno, iz Autocesta Federacije su potvrdili da China Gezhouba Group Co. Ltd nikada dosada nije učestvovala u projektima ovog entitetskog preduzeća, prenosi Biznisinfo.ba.

Ko je još dostavio lažnu dokumentaciju?

Za izgradnju tunela je pristiglo osam ponuda. Među njima je bila još jedna ponuda firme iz Kine, tri iz Turske i jedna iz Indije. Osim toga, na tender su se prijavila i dva konzorcija iz Turske i Južne Koreje. Osim kineske grupacije, i firma iz Turske dostavila je lažnu dokumentaciju.

„Netačne podatke u ponudi za izgradnju tunela Prenj dostavila je i firma iz Turske Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S“, navode iz Autocesta Federacije za RSE.

Nelogičnosti u ponudama je utvrdila komisija koju je formiralo ovo preduzeće.

„U martu 2023. godine komisija je poslala evaluacioni izveštaj u EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) na pregled. Do danas nismo dobili potvrdu banke“, poručuju iz Autocesta, pojašnjavajući da je ova banka kreditor za izgradnju tunela.

„Trenutno su u uži izbor za izvođača radova ušle tri firme“, dodaju u ovom entitetskom preduzeću, ne navodeći o kojim firmama je reč.

Iz EBRD-a za RSE su odgovorili kako je izbor izvođača u toku, te da se radi o “poverljivim podacima” zbog čega ne mogu dati više informacija.

Bosna i Hercegovina je zatražila kredit od EBRD-a za finansiranje izgradnje priroitetnih deonica auto-puta na Koridoru 5C. Iznos kredita je 97 miliona evra. U finansiranju izgradnje tunela učestvovaće i Evropska investiciona banka (EIB).

U okviru ovog projekta, procenjena vrednost izgradnje tunela Prenj je oko 500 miliona maraka (250 miliona evra).

Izgradnja počinje sredinom ove godine, a radovi će trajati šest godina. Završetak je planiran do kraja 2028. godine čime će kompletan Koridor 5C biti završen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: