Pun rezervoar za 60 evra: Evo gde je u regionu najjeftinije gorivo

Za one koji planiraju ovog leta da putuju automobilom do najbližih plaža u susedstvu, najbitnije je koliko će koštati da napune pun rezervoar goriva.

Region

Izvor: Blic / Nada Matiæ

Subota, 03.06.2023.

10:48

Pun rezervoar za 60 evra: Evo gde je u regionu najjeftinije gorivo
Foto: shutterstock, Dragana Gordic

Najjeftinije će proći ako to učine u Severnoj Makedoniji, gde je dizel 1.21 evro ili u Bosni i Hercegovini jer je litar dizela tamo 1,245 evra, ali još treba obratiti pažnju i na putarine koje su poskupele od 1. aprila.

Naši ljudi na more najčešće putuju u Crnu Goru i Grčku, a od perioda pandemije koronavirusa popularan, na primer i Neum u BiH i lokacije u Albaniji, kao što je Saranda. Budući da letnja sezona samo što nije počela, zato je neophodno napraviti dobar plan za točenje goriva jer je to jedan od najvećih izdataka iz kućnog budžeta.

Ako se uputite na more preko Severne Makedonije, ne oklevajte da naspete gorivo jer ćete za oko 60 evra moći da napunite pun rezervoar evrodizelom, ako uzmemo da je prosečni kapacitet jednog rezervoara 50 litara. Takođe, dobro ćete proći sipajući u BiH jer će vam za to trebati oko dva evra više od toga, odnosno 60 evra. Tako ćete ostvariti uštedu od oko 2.000 dinara u osnosu na točenje goriva u Srbiji.

Benzin je i u BIH 1.32 evra, a u Severnoj Makedoniji oko 1.30 evra. U Hrvatskoj je cena evrodizela 1,24 evra, dok je premium varijanta oko 1,60 evra, a benzin je 1,32 evra.

U Crnoj Gori je litar evrodizela 1.34 evra, a evrosupera, odnosno benzina, 1,53 evra. Prema stranici GlobalPetrolPrice, litar benzina u Grčkoj je najskuplji i iznosi 1.86 evra, a dizela je 1.55 evra, dok se u Albaniji se na pumpama dizel prodaje po ceni od 1,51 evro.

Svaka od ovih zemalja u regionu ima svoje principe kada objavljuje nove cena goriva, ali obično se to menja na nedeljnom nivou.

Putarine

Važna stavka na balkanskim putovanjima do mora jesu putarine. Na auto-putevima u Srbiji je od 1. aprila na snazi nov cenovnik putnih taksi koje su veće za 14 odsto. Vozači putničkih automobila uglavnom plaćaju 200 dinara više, ali je prosek poskupljenja 50 dinara.

Za odlazak na crnogorsko primorje preko auto-puta Miloš Veliki će vam trebati 4 evra, odnosno 480 dinara za putarinu. U Crnoj Gori se pak putarina naplaćuje na dve deonice, i to auto-puta Sitnica-Herceg Novi i Bar-Podgorica. Za prolazak kroz tunel Sozine potrebno je izdvojiti 2,5 evra, dok putnička vozila putarinu na deonici Meljine-Trebinje plaćaju tri evra.

Putarina do Albanije se plaća 5 evra na zasada jedinom auto-putu. Do Grčke putarina iznosi 1.699 dinara. Na putu do mora u Hrvatskoj najpre treba platiti putarinu u Šidu od 479 dinara, a na drugim naplatnim mestima na hrvatskim auto-putevima putarina je oko 25-30 evra.

Što se tiče puta kroz Srbiju, auto-putem "Miloš Veliki" vožnja sada košta 490 dinara, umesto 430, a ona vozila koja poseduju TAG uređaje za elektronsku naplatu, na toj relaciji će plaćati 465 dinara. Za deonicu puta Beograd-Niš putarina sada iznosi 890 dinara, a sa poskupljenjem će biti 1.020 dinara.

Cene nafte u svetu

Barel nafte trenutno iznosi oko 75 dolara, a njime se na evropskom tržištu s početka godine trgovalo se i po ceni od 117 dolara, a u linku u nastavku pročitajte nove cene goriva u Srbiji.

Cene ovog energenta su bile padu na globalnom nivou, trenutno su stabilne, ali od juna bi se to moglo promeniti u zavisnosti od odluka grupe OPEK na junskom sastanku, ali i od kretanja svetske geopolitičke situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: