Komšije nabavljaju dva "kanadera" za 104 miliona evra

Hrvatska je jedna od šest zemalja koje će nabaviti po dva protivpožarna aviona ukupne vrednosti 104 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2023.

15:24

Komšije nabavljaju dva
Ilustracija: Shutterstock/Arcansel

Naime, poverenik Evropske komisije za krizno upravljanje Janez Lenarčič uručio je upravniku civilne zaštite Damiru Trutu odluku o dodeli sredstava za kupovinu dva protivpožarnih aviona (Canadair) za učestvovanje Hrvatske u rescEU kapacitetima za gašenje požara iz vazduha.

Ceremonija je održana povodom obeležavanja desete godišnjice osnivanja Koordinacijskog centra za odgovor na vanredne situacije (ERCC) i početka priprema za novu protivpožarnu sezonu. Hrvatska je jedna od šest zemalja koje će nabaviti po dva protivpožarna aviona ukupne vrednosti 104 miliona evra, prenosi Indeks.

Cilj je da se tako ojačaju nacionalni, ali i EU kapaciteti te sposobnost gašenja požara otvorenog prostora. ERCC je zapravo operativni segment Mehanizma civilne zaštite EU koji neprekidno prati događaje širom sveta i koordinira napore Evropske unije u odgovoru na katastrofe, piše HRT.

Avione bi trebalo da dobiju tek 2028. godine

Uz Hrvatsku u projekat je uključeno još pet mediteranskih država: Portugal, Španija, Francuska, Italija i Grčka. Svaka država u sklopu tog projekta će dobiti po dva aviona. S obzirom na to da Grčka i Španija iz svojeg budžeta kupuju još po pet aviona, ukupna narudžbina će biti 22 letelice.

Prema postojećem planu isporuke, Hrvatska bi dva nova aviona trebalo da dobije 2028. godine. Hrvatska će i ove godine učestvovati u rescEU kapacitetima s dva svoja aviona tipa Canadair, doprinoseći tako jačanju sposobnosti gašenja požara otvorenih prostora.

Operativne troškove za korišćenje aviona sufinansira EK u iznosu od 1.800.00,00 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: