Komšije preuzimaju avion za 5,2 miliona

Vlada će za otkup "embraera" registarskih oznaka 4O-AOC, kodnog imena "Čarli", brazilskoj BNDS banci platiti 5,2 miliona dolara.

Region

Izvor: B92

Subota, 01.04.2023.

16:07

Komšije preuzimaju avion za 5,2 miliona
Foto: shutterstock, Denis Belitsky

Na sednici Vlade u četvrtak je saopšteno da su predstavnici crnogorske i brazilske vlade završili proces pregovora i utvrdili cenu, koju tada nisu precizirali, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

"Utvrđena visina iznosa je 5,2 miliona dolara, a sredstva će biti izmirena iz budžetske rezerve", rekli su iz MKI.

Državni sekretar MKI-ja Admir Šahmanović je u četvrtak saopštio da se sada samo čeka mišljenje zaštitnice imovinsko-pravnih interesa kako bi se prešlo u drugu fazu i predložilo Vladi da izvrši otkup ovog vazduhoplova.

Iz MKI je saopšteno da će nakon otkupa vlasnik ovog aviona biti Vlada.

"Vlada će sagledati sve mogućnosti da se nakon servisa i stavljanja aviona u plovno stanje razmotri opcija da se avion iznajmi, to jest da u zakup kompaniji To Montenegro", rekli su iz MKI, ali nisu precizirali koliko će koštati vraćanje aviona u plovidbeno stanje.

"Čarli" je poslednje dve godine parkiran na aerodromu u Podgorici i u lošem je stanju, a za vraćanje u plovno stanje ranije je rečeno da treba najmanje osam miliona dolara.

Avion "Čarli" koristio je bivši nacionalni avio-prevoznik Montenegro erlajnz (MA) po osnovu finansijskog lizinga sa brazilskom BNDS bankom. Vlada je 2010. garantovala Brazilcima da će im, u slučaju da MA ne izmiri sve obaveze, obezbediti reisporuku aviona. Kako je MA ostao dužan četiri rate, Brazilci su od Vlade zahtevali da im plati 5,2 miliona dolara ili isporuči avion što bi državu koštalo 12 miliona.

BNDS, u čijem je vlasništvu avion, bezuspešno je 2021. godine pregovarala sa To Montenegrom i Vladom Zdravka Krivokapića o kupovini "Čarlija", tražeći da im isplate 5,3 miliona dolara u tri godišnje rate. Vlada Krivokapića odobrila je u junu 2021. godine kupovinu aviona, ali je kompanija To Montenegro kasnije odustala i obavestila je 16. novembra 2021. godine Vladu da nema para za to.

Pobjeda je ranije objavila da "Čarli" nema jedan motor, kao i da mu je propao stajni trap. Bivša stečajna uprava MA dok je stečajni upravnik bio Saša Zejak prethodno je tvrdila da To Montenegro neovlašćeno skida delove sa "Čarlija" i ugrađuje ih u svoja dva "embraera", što su iz državne kompanije negirali. Stečajna uprava je zbog toga podnela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više nepoznatih lica.

Vlada je u četvrtak odlučila da iz budžetske rezerve isplati To Montenegru 113.954 evra za osiguranje ovog aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: