Masovno gašenje bankomata počinje za 10-ak dana

Službe obezbeđenja će sprečiti bilo kakve pokušaje otuđenja novca.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2022.

10:39

Masovno gašenje bankomata počinje za 10-ak dana
Ilustracija: Depositphotos, prykhodov

U Hrvatskoj, koja od 1. januara naredne godine prelazi na evro, tokom ovog meseca neće raditi više od 2.700 bankomata, kaže direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček i dodaje da će u tom prelaznom periodu raditi samo oni koji istovremeno mogu da isplaćuju staru i novu valutu.

“Ostalih 30-ak odsto bankomata, ili 1.300 njih, biće prilagođeno do 15. januara naredne godine, kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo evre”, precizira Mavriček.

Ogroman posao čeka i službe obezbeđenja koje će sprečiti bilo kakve pokušaje otuđenja novca.

Predsednica Hrvatskog udruženja zaštitara Lidija Stolica za zagrebački RTL kaže da će prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac biti obojen.

"Poprimiće zelenkasto-plavu boju, zavisno od toga o kojem se proizvođaču radi i taj novac će biti neupotrebljiv”, rekla je Stolica.

Masovno gašenje bankomata počeće za 10-ak dana.

“Manji broj će biti ugašen do 15. decembra, kada će Hrvatsko udruženje banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gde mogu da podignu gotovinu", kazao je Ivan Hrvoje Maljković iz ovog udruženja.

On ističe da razliku za paniku nema, osim ako na kartici nema novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

“Poseban fokus bio je usmeren na manje sredine, gde je manji broj bankomata – banke su na nivou HUB-a dogovorile način prilagođavanja mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mestu Hrvatske”, naveo je Maljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: