Odobreno: Komšije grade gigantski solarni park – snage 1.000 MW

U Rumuniji će se graditi najveći solarni park u zemlji snage 1.000 MW.

Region

Izvor: Energetski portal

Ponedeljak, 04.07.2022.

21:16

Odobreno: Komšije grade gigantski solarni park – snage 1.000 MW
Ilustracija: gyn9037/Shutterstock

A nedavno je ovaj projekat dobio i tehničko odobrenje za priključenje na mrežu, javljaju rumunski mediji.

Solarni park će biti u gradu Arad, nedaleko od granice sa Mađarskom, a u njega će biti uloženo oko 700 miliona evra. Prema pisanju rumunskih medija, solarni paneli će zauzimati nekoliko hiljada hektara, a radovi bi trebalo da budu okončani 2024. godine.

Ovaj projekat okarakterisan je kao najznačajniji zeleni projekat u istoriji zemlje, koji će otvoriti preko 1.000 novih radnih mesta. Trenutno najveća operativna solarna elektrana u Rumuniji ima kapacitet od samo 60 MW, dok snaga najvećeg vetroparka iznosi 260 MW, piše Energetski portal.

Investitor je poznati rumunsko-švedski biznismen Emanuel Muntmark, vlasnik kompanije Monson, koja je angažovana na najvećim energetskim projektima u Rumuniji.

"Monson će nastaviti da bude važan igrač u Rumuniji i ostaće posvećen razvoju obnovljivih izvora energije i pratećih usluga za rast industrije OIE u Rumuniji i u Evropi. Monson ima za cilj da razvije više od 3.500 MW novih OIE elektrana do 2030. godine, što će, zajedno sa drugim projektima, ponuditi Rumuniji šansu da ostvari energetsku nezavisnost što je pre moguće", saopštili su iz firme Monson.

Moguća gradnja OIE projekata i na poljoprivrednom zemljištu

I dok se širom sveta vodi debata o izgradnji OIE projekata na poljoprivrednim parcelama, rumunski parlament je nedavno usvojio amandman na Zakon o zemljištu kojim se uklanjaju regulatorne barijere za zemljišta lll, lV i V klase, piše magazin PV.

Na poljoprivrednom zemljištu će biti dozvoljena izgradnja solarnih elektrana, vetroelektrana, elektrana na biomasu i biogas, kao i skladišta i trafostanica, što je do sada bilo zabranjeno. Takođe, biće moguće da se zemljište koristi za projekte dvostruke namene koji uključuju proizvodnju električne energije i poljoprivredne aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: