Distributeri goriva u Hrvatskoj i dalje nezadovoljni: "Sigurno zatvaramo"

Udruženje malih distributera goriva najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi nakon što je vlada danas donela novu odluku i zamrzla cene goriva na još 14 dana.

Region

Izvor: Index

Ponedeljak, 04.07.2022.

13:20

Distributeri goriva u Hrvatskoj i dalje nezadovoljni:
Ilustracija: Shutterstock/Scharfsinn

Novom odlukom se takođe fiksiraju i veleprodajne cene, čime se, prema vladi, štite mali distributeri. Portal Indeks nezvanično saznaje da će pumpe zatvoriti u sredu ili četvrtak.

"Kao odgovor na današnju odluku Vlade Republike Hrvatske, prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodna 14 dana, a na veleprodajne cene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu da iznose više od krajnje maloprodajne cene propisane Uredbom za maloprodajna mesta izvan auto-puteva, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva."

"Naime, takva uredba podrazumeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj ceni, što za nas znači dalje gubitke jer naši troškovi nisu ukalkulisani, pre svega troškovi prevoza goriva. Još jednom ponavljamo da je dalje poslovanje malih distributera pod ovim uslovima neodrživo."

"Sigurno ćemo zatvoriti"

Za razdoblje od 7.6.2022. do 20.6.2022. godine ukupni gubitak članova Udruženja, njih 50-ak, za cenovno regulisane kategorije goriva iznosio je 5.8 miliona kuna, a procena gubitka za razdoblje od 21.6.2022. do 5.7.2022. godine iznosi 16.5 miliona kuna, prenosi Indeks.

"Neprihvatljiva je teza kako su distributeri malih goriva ostvarili visoke prihode prošle godine, dok se troškovi nigde ne spominju. Tačno je da su ukupni prihodi članova udruženja u 2021. iznosili do 2 milijarde kuna, a troškovi su više od 1,9 milijardi kuna. Poslovanje malih distributera u tim okolnostima je neodrživo i zato ćemo sigurno zatvoriti benzinske pumpe, što znači ugrožavanje egzistencije gotovo 1000 porodica."

"Uz sve navedeno, želimo da upozorimo i na činjenicu da će ove mere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vreme turističke sezone. Ponovno apelujemo na Vladu Republike Hrvatske da omogući da se cena goriva reguliše u skladu sa kretanjem tržišta", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: