Hrvatska dobila zeleno svetlo

Lideri Evropske unije poslali su u petak, sa samita u Briselu, zeleno svetlo Hrvatskoj da iduće godine uđe u monetarnu zonu evra.

Region

Izvor: DPA

Petak, 24.06.2022.

18:13

Hrvatska dobila zeleno svetlo
Ilustracija: Shutterstock/AsiaTravel

Odluka je, posle preporuke Evropske komisije i odobrenja ministara finansija, bila očekivana, prenosi agencija dpa.

Premijer Andrej Plenković je to odluku pozdravio kao "izvrstan signal hrvatskoj privredi." Dodao je da će njegova zemlja, kao deo evrozone, biti bolje pripremljena za buduće izazove i krize.

Od uvođenja evra posebno će profitirati turizam, najvažnija grana hrvatske privrede, jer 70 odsto gostiju na jadranskoj obali dolazi iz neke od zemalja Evrozone, rekao je premijer.

Hrvatska se godinama trudila da ispuni uslove za ulazak u monetarnu uniju, koja se nije širila od ulaska 19. članice, Litvanije, 1. januara 2015.

Sve države EU, izuzimajući Dansku, obavezale su se da će pristupiti monetarnoj uniji čim ispune uslove. Neke, poput Švedske, Poljske i Mađarske, očigledno ne žure sa tim korakom i vode samostalnu monetarnu politiku.

Hrvatskoj se svakako žurilo, upravo da lakšim obračunavanjem privuče još više evropskih letnjih turista na svoju obalu, ostrva i jahte.

S druge strane, dobar deo stanovništva strahuje da će uvođenje evra 1. januara 2023. možda izazvati snažan talas poskupljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: