Prodaje se ostrvo u Hrvatskoj - za 700.000 evra

Privatna ostrva u Jadranu, od kojih su država i lokalne vlasti digle ruke, sada se nalaze u oglasima za prodaju.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 20.05.2022.

12:02

Prodaje se ostrvo u Hrvatskoj - za 700.000 evra
Ilustracija: icemanphotos/Shutterstock

Jedno od njih je Mali Kosmač, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u malom mestu Vinišće, koje se prodaje za 700 hiljada evra, a iz agencije za nekretnine kažu da bi cena mogla da poraste i do milion evra, objavila je zagrebačka tv N1.

Ovo ostrvce, površine od 5.000 kvadratnih metara, u privatnom je vlasništvu starosedeoca iz Vinišća, a na prodaji je od 2016. godine i još uvek nije našlo novog vlasnika. Iz agencije za nekretnine kažu da je zainteresovanih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana, ali kada shvate da prostornim planom nije dozvoljena gradnja i kada se upoznaju s propisima prostornog plana - brzo odustanu.

Ostrvo je okruženo oštrim stenama, te je zbog toga na njega nemoguće pristati. Iz Splitsko-dalmatinske županije navode da je pogodno isključivo za bavljenje poljoprivredom.

Meštani su podeljeni u pogledu prodaje, pri čemu jedni smatraju da ono što se mukotrpno sticalo ne bi trebalo rasprodavati, naročito strancima, dok drugi nemaju ništa protiv prodaje ni protiv toga da takva imovina "ode" u ruke stranaca.

Hrvatska ima 1.244 ostrva, ostrvaca, hridi i grebena, od čega je 66 naseljeno. Mala ostrva su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 posto, a ostatak je u privatnom vlasništvu, navodi se u prilogu zagrebačkog studija N1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: