Konačno – posle 1.277 dana

Nakon 1.277 dana završena je izgradnja mosta Pelješac.

Region

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 27.01.2022.

12:20

Konačno – posle 1.277 dana
Foto: Xinhua/Profimedia

U sredu 26. januara završeni su svi građevinski radovi na mostu Pelješac, a danas je započeo tehnički pregled mosta.

U "Hrvatskim cestama" su Jutarnjem listu potvrdili da je danas započeo tehnički pregled mosta koji bi trebalo da bude završen do 31. januara. Iako se formalni završetak radova računa nakon završetka tehničkog pregleda, jer se tokom pregleda mogu utvrditi neki nedostaci koje treba dodatno ispraviti, već danas se zapravo može reći da su radovi gotovi.

Kineska kompanija CRBC izgradnju mosta Pelješac započela je 30. jula 2018. godine. Tog dana je predsednik uprave "Hrvatskih cesta" Josip Škorić predstavnicima CRBC-a u Stonu predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog izvođača u posao. Rok za završetak radova bio je 36 meseci i 29 dana. Iako u taj rok ulazi i obavljanje tehničkog pregleda može se reći da je izgradnja mosta trajala 52 dana duže od planiranog.

"Spaja se" Hrvatska: Šta znamo o jednom od, za komšije, najvažnijih projekata?

Međutim, kada se uzme u obzir da su radovi nekoliko meseci stajali zbog epidemije koronavirusa može se reći da je most završen pre utvrđenog roka. Nakon uspešnog završetka tehničkog pregleda sledi postupak dobijanja svih potrebnih dozvola za most.

U ovom trenutku završeni su radovi na mostu a uskoro će biti završen i spojni put koji vodi od Jadranske magistrale do samog mosta te još treba napraviti spoj od mosta do deonice novog pelješkog puta od Duboke do Šparagovića koju gradi kompanija Strabag kako bi most sa obe strane bio spojen s kopnom.

Hrvatska nedaleko od Pelješkog, gradi još jedan grandiozan most

Prema poslednjim zvaničnim najavama iz "Hrvatskih cesta", na leto će u saobraćaj biti pušten spojni put od Jadranske magistrale do mosta, most Pelješac, kao i novi pelješki put od mosta do čvora Prapratno. Preostali deo puta, od stonske obilaznice do mesta Doli trebalo bi da bude završen najkasnije do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: