KAP izašao iz stečaja: Novi vlasnik preuzeo upravljanje, cene aluminijuma i dolara mu pomažu

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) izašao je iz stečaja rešenjem Privrednog suda još 30. avgusta.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2021.

14:24

KAP izašao iz stečaja: Novi vlasnik preuzeo upravljanje, cene aluminijuma i dolara mu pomažu
Foto: Depositphotos/photonewman

Tako je potpuno upravljanje fabrikom preuzeo “Uniprom” Veselina Pejovića, potvrđeno je “Vijestima”.

"Vijesti” nisu mogle da dobiju komentar od sada već bivšeg stečajnog upravnika Veselina Perišića, koliko novca je isplaćeno poveriocima i da li su okončani svi sudski postupci ili su zbog njih ostavljene rezervacije, prenosi Investitor.

U KAP je 8. jula 2013. godine uveden stečaj zbog duga od 386 miliona evra. Uvođenje stečaja prouzrokovalo je otkaze za svih 1,2 hiljade zaposlenih, od čega je polovina tog broja angažovana tokom stečaja.

Neposredno nakon uvođenja stečaja i pre njega država je platila oko 130 miliona evra jer je Vlada 2009. dala garancije na kredite KAP-a koji su uzeti dok je kompanijom upravljala kompanija CEAC ruskog milijardera Olega Deripaske.

Specijalno državno tužilaštvo, u aprilu ove godine pokrenulo je postupak zbog davanja ovih garancije, zbog toga što nisu bili ispunjeni zakonski uslovi jer je kompanije imala negativnu vrednost kapitala. Tužilaštvo je tada saslušalo 14 bivših funkcionera i službenika zbog davanja ovih garancija.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tada je kazala da je država davanjem ovih garancija oštećena za 127 miliona evra. Tužilaštvo tereti tadašnje funkcionere i službenike da su zloupotrebili službeni položaj prilikom davanja garancija Kombinatu aluminijuma i nikšićkim Boksitima, i tim firmama pribavili protivopravnu imovinsku koritst.

Vlada je 2013. tražila stečaj zbog do tada palih garancija od 25 miliona evra, ali i zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Uniprom je preuzeo KAP u julu 2014. godine, nakon što je njime godinu dana upravljao državni Montenegro bonus. Uniprom je za najveći deo imovine KAP-a dao ponudu od 28 miliona evra, ali je naknadno cena smanjena za sedam miliona jer nije mogao da preuzme deo imovine pod sporovima. Manji deo imovine bivše fabrike kupilo je više drugih firmi.

Vrhovni sud je 16. marta ove godine doneo konačno rešenje kojim je odbijen zahtev “Uniproma” za revizijom ranije donetih presuda Privrednog i Apelacionog suda u korist stečajne uprave. Formalni razlog je što pravnica Uniproma koja je podnela nije imala završen pravosudni ispit, što je zakonska obaveza za pravnog zastupnika koji podnosi reviziju Vrhovnom sudu. Uniprom je tražio reviziju ranijih presuda kako bi se imovinski sporovi i troškovi rešili na teret stečajne uprave.

Odbacivanjem revizije postale su pravosnažne presude kojima je utvrđeno da je KAP u stečaju ispunio sve svoje ugovorne obaveze prema “Unipromu”. Prema ovim presudama “Uniprom” postoje vlasnik imovine KAP-a u stečaju u zatečenom stanju. To je i bio jedan od osnova za prestanak potrebe za stečajem. Nakon toga počelo je formalno deljenje otkaza zaposlenima koji su nakon jednog dana ponovo zapošljavani u “Unipromu” ili povezanim firmama. Zbog tog otkaza i jednog dana na Birou rada, ti zaposleni su ostvarili pravo na isplatu otpremnina prema ranije usvojenom socijalnom dijalogu. Isplata otpremnina koštala je državu preko dva miliona evra.

Cena tone aluminijuma prešla 3.000 dolara

Stanje na tržištu sada je i više nego dobro za novog vlasnika Kombinata aluminijuma i pored značajnog rasta cena električne energije, jer još veći rast cijena na međunarodnim berzama beleži aluminijum.

Juče je tona aluminijuma na LME berzi koštala 3.050 dolara, što je najveća vrednost od ekonomskog buma 2008. godine. Samo od početka ove godine cena tone aluminijuma je porasla za hiljadu dolara. U prilog vlasniku ide i trend jačanje dolara u odnosu na evro koji je prisutan u poslednje vrijeme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: