U Hrvatskoj cifre lete u nebo: "Nezabeleženo u poslednjih desetak godina"

I u Hrvatskoj su poskupeli stanovi.

Region

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 12.09.2021.

14:16

U Hrvatskoj cifre lete u nebo:
Foto: carballo/Shutterstock

I to novogradnja koja je, prema poslednjem izveštaju Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cena prodatih novih stanova, dostigla svoj vrhunac.

Tačnije, prosečna cena kvadrata novogradnje u prvoj polovini 2021. dosegla je za nivo cele Hrvatske iznos od čak 13.385 kuna (skoro 1.790 evra), što je nezabeleženo u poslednjih desetak godina.

Iz tabela koje je Državni zavod za statistiku objavio za razdbolje od 2010. godine naovamo, vidljivo je da su te cene poslednje decenije kontinuirano rasle, s manjim padom u drugoj polovini 2016, kada je cena kvadrata novogradnje pala na 1.321 evro, a nakon toga usledio je ponovni rast, koji u 2021. godini dovodi do iznosa od čak 1.784 evra za kvadratni metar novog stana, i to na nivou cele države.

Zaista, kada se iz cenovnog proseka izbace POS-ovi (Program društveno podsticane stanogradnje) stanovi, koji su se, prema podacima DZS prodavali za 1.001 evro po kvadratu, te u ukupnom broju prodatih stanova učestvovali tek sa 2,7 odsto, prosečni kvadrat novogradnje u Hrvatskoj iznosi čak 1.809 evra, što je 5,8 odsto više nego u drugom polugodištu 2020. godine, te 4,7 odsto više od prvog polugodišta prošle godine.

Zvanična statistika tako potvrđuje ono što je već mesecima vidljivo na oglasnom tržištu nekretnina - kupovina nekretnine, barem one nove, nikad nije bila skuplja, iako Zagreb u odnosu na isto razdoblje lane beleži pad, doduše tek od nekoliko kuna, ali ipak pad, dok su cene nekretnina u ostatku Hrvatske veće čak deset odsto.

Kako je za Jutarnji list pojasnio predsednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović, ono što se događa u Hrvatskoj zapravo je na tragu svetskih trendova, s obzirom na to da se rast cena nekretnina beleži i u ostatku Evrope i sveta, i to uglavnom kao posledica nekoliko faktora.

"Kao prvo, na tržištu godinama imamo izuzetno niske kamatne stope na kupovinu nekretnina, što je najčešće glavni regulator tržišne cene, a to je ujedno i glavni razlog zašto se u javnosti tako puno govori o tome hoće li cena novca i dalje ostati niska, jer to pogoduje tržištu nekretnina. Osim toga, na formiranje cene nekretnina uticala je i pandemija, u kojoj se ulaganje u nekretnine čini kao siguran i opipljiv način štednje, a što je za posledicu imalo da brojni ulagači svoj novac ulažu u kvadrate", kazao je Ranilović i dodao da je značajan uticaj na prosečne cene u Hrvatskoj imala i nestašica radne snage u sektoru građevinarstva, kao i rast cena sirovina i materijala.

"Dakle, sve je poskupelo, pa je stoga bilo logično očekivati da će se to odraziti i na cenu kvadrata novogradnje", pojasnio je Ranilović.

Prema podacima DZS-a, u prvoj polovini ove godine privatni investitori su prodali 2.300 novih stanova ukupne površine 151.567 kvadratnih metara, što znači da je prosečna veličina kupljene stanogradnje iznosila 65 kvadrata, a od ukupnog broja prodatih stanova, njih 1.367 nalazilo se na području Zagreba, dok je u ostatku Hrvatske prodato 945 stanova.

Kad je u pitanju 2020. godina, lane je u Hrvatskoj ukupno prodato 24.000 stanova i apartmana, od čega se njih 3.000 odnosilo na stanove u novogradnjama.

Najviše stanova, očekivano, tada je prodato na području Zagreba i Zagrebačke županije, a na Jadranu je prodano oko 10.000 starih i novih nekretnina.

Pad cena jer su lokacije možda manje atraktivne

U Zagrebu je prodato najviše stanova u novogradnji, ali prosečna cena kvadratnog metra nije rasla nego je doživela blagi pad. Iako neki pad cena novogradnje na području Zagreba tumače neočekivanim, sagovornici Jutarnjeg lista upozoravaju da je za pravu ocenu stanja potrebno videti na kojim su zagrebačkim lokacijama prodavani novi stanovi u prvoj polovini ove godine jer bi postignuta nešto niža prosečna cijena lako mogla biti posledica manje atraktivnih lokacija za koje nije bilo moguće dobiti veće iznose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: