Šta se nudi Hrvatima: Odustaju od četiri Erbasa, ali kupuju do 15 novih aviona

Uprava Kroacija erlajnsa namerava da raspiše tender za nabavku novih aviona putem lizinga, saznaje Jutarnji list.

Region

Izvor: Jutarnji list

Subota, 11.09.2021.

12:14

Šta se nudi Hrvatima: Odustaju od četiri Erbasa, ali kupuju do 15 novih aviona
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Prema nezvaničnim informacijama, planira se nabavka između 12 i 15 aviona u sledećih pet godina što je u skladu sa post kovid strategijom kompanije, strategijom koja je utvrđena s konsultantima - Boston konsalting grup.

Istovremeno s tim procesom traju i pregovori sa kompanijom Erbas industrija o raskidu ugovora o kupovini četiri aviona Erbas 320neo, zvanično je potvrđeno Jutarnjem listu iz te kompanije.

Pregovori oko promene ugovora sa Erbas Industrijom za nabavku četiri Erbas 320neo aviona počeli su u jesen 2019. godine, a početkom globalne krize uzrokovane kovidom 19 stavljeni su u mirovanje.

Poslovna tajna

Početkom ove godine pregovori su obnovljeni te trenutno još traju. U skladu sa navedenim, kompanija se nije odlučila za korišćenje aviona predviđenih ugovorom iz 2015. godine pa avioni neće biti isporučeni ove i sledeće godine, nego u skladu sa postignutim dogovorom u trenutno aktuelnim pregovorima", stoji u zvaničnom odgovoru Kroacija erlajnsa. Ugovor o nabavki četiri nova aviona potpisan je još 2008. godine.

Tada je ugovorena nabavka aviona Erbas A319 koji je su trebalo da budu isporučeni 2013. Međutim, to je izmenjeno 2015. godine kad je aneksom ugovora dogovoreno da će umesto A319, hrvatski avio-prevoznik kupiti četiri veća i naprednija aviona tipa A320neo.

Prema aneksu ugovora, prva dva aviona trebalo je da budu isporučena ove godine, a sledeća dva 2022. godine. Vrednost nabavke četiri aviona zvanično je poslovna tajna. Ali, u vreme potpisa ugovora 2008. baratalo se cenom od 175 miliona evra. Kad je dogovorena nabavka A320neo, u Vladi su tvrdili da je nabavna cena nepromenjena. U Erbasu su tvrdili da kataloška vrednost ugovora sa hrvatskom kompanijom iznosi 424 miliona dolara.

Prema nezvaničnim informacijama, osim o raskidu postojećeg ugovora, Kroacija erlajns i Erbas razgovaraju i o zamenskom avionu za A320neo. Erbas bi mogao ponuditi manji avion A220-300. U Erbasu tvrde da je reč o avionu novog dizajna u segmentu tržišta od 100-150 sedišta.

Domet mu je do 6.390 kilometara. U kompaniji tvrde da nudi performanse većih uskotrupnih aviona te da je reč o idealnom malom uskotrupnom avionu. Erbas je dosad isporučio 173 aviona tog tipa i ima narudžbe za njih 643. Među ostalima ih koriste kompanije erBaltik i Svis erlajns koje su 2019. godine prijavile probleme s motorom tokom leta.

Dugoročni lizing

Svis erlajns je zbog nekoliko kvarova tokom leta te godine za kraće vreme spustio celu flotu ovih aviona, a problemi su se rešavali ažuriranjem softvera. U poslednje vreme nema informacija o novim tehničkim problemima. Ipak, koji će model aviona biti odabran znaće se nakon tendera. U ovom trenutku CA ima pet aviona A319, dva A320. Od toga je jedan A320 na lizingu koji ističe sledeće godine, a jedan A319 u dugoročnom lizingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: