Troše "kao nikada": Kupuju se Poršei i neizgrađeni stanovi za 4.000 € po kvadratu

Hrvati troše "kao nikad", više nego 2019. godine.

Region

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 08.08.2021.

14:08

Troše
Foto: Depositphotos, circotasu

Padaju rekordi u potrošnji. Tako su prvi put najviše potrošili u julu, a ne u avgustu kao do sada.

Zaključno sa 7. avgustom, građani Hrvatske potrošili su 113 milijardi kuna (preko 15 milijardi evra) više nego rekordne 2019. godine.

Da se ponašaju kao da krize nikada nije bilo, govori i podatak da prodaja luksuznih automobila ide kao nikada do sada. I tu nije kraj, kupuju se stanovi, a da "nije pala ni prva lopata na gradilištu", piše hrvatski portal Dnevnik.

Nije dugo trebalo da građani zaborave na pandemijsku ekonomsku krizu koja je lane zatresla svet i počnu trošiti šakom i kapom.

''Ljudi su više kod kuće bili pa su uštedeli tako da izgleda više se troši. I mi isto'', otkrila je Đurđica za Dnevnik Nove TV. S druge strane, Božica objašnjava da je opuštenija kao penzionerka, samo u razgledanju. ''Kad vidim cenu padnem u nesvest'', dodala je.

30. jula oboren je rekord u potrošnji. Izdato je računa u vrednosti 926 milijuna kuna (123 miliona evra), što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije.

Tokom pandemijske 2020. godine građani su uštedeli više od dve milijarde evra, pa sada troše, ističu ekonomisti.

''Na neki način su čekali da prođe ta neizvesnost oko krize da počnu da troše. Oporavak potrošnje i njen značajniji rast pozitivno deluje i na stanje u državnom budžetu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka'', objasnila je ekonomiskinja Iva Tomić.

U prvoj polovini godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vreme lan, a posebno dobro idu oni najluksuzniji - primera radi, prodato je dvostruko više Poršea.

Navala je i na stanove. Na mestu trošnih baraka u samom centru Zagreba gradiće se stambeni kompleks. A iako gradnja nije ni počela, stanovi se već rezervišu i to uprkos ceni koja ide i do 4.000 evra po kvadratu. Potrošačka groznica nakon pandemijske godine ne iznenađuje psihologe.

"S obzirom da kriza jako dugo traje, da smo mi prošli već niz prilagođavanja, niz odricanja i gubitaka, očekivano je da sada kada imamo priliku pokušavamo da konzumiramo sve ono što nam nedostaje. Međutim, jako je važno da znamo da zapravo kupovinom ne kupujemo sve ono što nam treba i ne zadovoljavamo sve svoje potrebe. Zapravo novac ne može kupiti sve ono što je možda najbitnije'', komentirala je psihološkinja Ela Selak Bagarić.

Neki su se već ohrabrili i na zaduživanje pa su, nakon dugo vremena, u junu počeli da rastu i gotovinski krediti koji se mogu dobiti i putem pametnog telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: