Bilo je "tesno": Crnogorci osnivaju kompaniju sa moćnim zadatkom

Crnogorska vlada je, tesnom većinom, donela odluku o osnivanju nove državne kompanije "Montenegro Works" (MW) ili "Crna Gora radi".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, underworld1
Ilustracija: Depositphotos, underworld1

Pomenuta kompanija treba da savetuje i nadzire sve ostale državne firme, pišu podgoričke “Vijesti”.

Više ministara je tokom rasprave bilo protiv odluke i tražilo njeno povlačenje, dok su na samom glasanju formalno bili uzdržani.

Prema informacijama “Vijesti”, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je izuzeo mišljenje smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće delatnosti i prihodi. Bojanić je i pismeno poslao svoje izjašnjenje, kako bi ušlo u zvanični zapisnik sa sednice.

Predlagač odluke o osnivanju ovog preduzeća bilo je Ministarstvo finansija, koje bi njime i upravljalo. Na ovaj način, Ministarstvo finansija bi na sebe praktično preuzelo nadzor i kontrolu nad 40-ak državnih firmi koje su do sada nadzirala resorna ministarstva, navodi list.

Crnogorska kompanija u stečaju otvorila poslovnicu: "Želimo da ime nastavi da živi"

Odlukom o osnivanju, koja je juče objavljena u Službenom listu, predviđeno je da osnivački kapital nove kompanije bude 490 hiljada evra i da se u nastavku rada finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode budući da će se baviti savetovanjem državnih firmi, napominje se u tekstu.

Nejasno je, dodaje se, da li će te savete naplaćivati od državnih kompanija, koje su do sada mogle da ih dobijaju besplatno od svojih nadležnih ministarstava.

Nakon što je odluka objavljena u Službenom listu, vlada kao osnivač treba da donese Statut, izabere odbor direktora i izvršnog direktora koji predaje dokumenta za registraciju u privrednom registru.

Kako je navedeno u odluci, kompanija se osniva “radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kao i podrške u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja istim”. To isto je do sada bila nadležnost resornih ministarstava, konstatuju "Vijesti".

U Crnoj Gori "samo čista sreća može da spreči poremećaje"

Ministar finansija Milojko Spajić je u saopštenju za medije povodom osnivanja nove državne kompanije naveo da je ona potrebna, između ostalog, da bi se zaštitio crnogorski budžet od negativnih slučajeva iz prošlosti, kada su izgubljeni značajni prihodi zbog lošeg upravljanja pojedinim državnim firmama.

”Pravni osnov za donošenje odluke vlade je u Zakonu o privrednim društvima, a to je bila i preporuka u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, MMF-a i drugih međunarodnih partnera”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, ne precizirajući koji član zakona o privrednim društvima i koje preporuke predviđaju ovakvo rešenje.

Spajić je kao primere lošeg upravljanja državnim preduzećima u prošlosti naveo aktiviranje garancija za Crnogorsku i Barsku plovidbu i nezakonitu državnu pomoć Montenegro Erlajnsu, prenele su "Vijesti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu