"Padaju" jedan za drugim: Ima li kraja?

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se s tržišta povlači još proizvoda.

Izvor: Večernji list
Podeli
Ilustracija: Maria Sbytova/Shutterstock
Ilustracija: Maria Sbytova/Shutterstock

U pitanju su silikonski tanjir i šolja za decu trgovačkog naziva "Mushie", a do ovog poteza je došlo zbog spornih isparljivih jedinjenja.

Reč je o proizvodu poreklom iz Kine, bar-koda 0810052460536, a broj artikla je: 2320031. Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podacima, stoji u zvaničnom dokumentu, prenosi Večernji list.

Proizvod nije u skladu s evropskom Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Evropskog parlamenta i Veća od 27. oktobra 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

Detaljniji podaci o proizvodima dostupni su na veb stranici subjekta u poslovanju s hranom: Uslovi prodaje – AnnikaBaby.

Proizvođač je Shenzhen Kean Silicone Product Co. Ltd., Kean Industrial Park 61, Cazi North Road, Shenzhen, Kina, a na hrvatsko tržište proizvod je stavila kompanija UNCA d.o.o. (Milana Mikanca 10, 10000 Zagreb).

Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je ranije potrošače o opozivu dva proizvoda za kuvanje, zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Nekoliko dana pre toga zaređalo se povlačenje sladoleda, jogurta... Tri sporna sladoleda nedugo zatim povučena su i sa srpskog tržišta.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede su poručili kako veliki broj opoziva i povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta zbog pojave pesticida ili drugih faktora dokazuju da funkcioniše sistem sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu