"Padaju" jedan za drugim: Ima li kraja?

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se s tržišta povlači još proizvoda.

Region

Izvor: Veèernji list

Sreda, 04.08.2021.

09:39

Ilustracija: Maria Sbytova/Shutterstock

U pitanju su silikonski tanjir i šolja za decu trgovačkog naziva "Mushie", a do ovog poteza je došlo zbog spornih isparljivih jedinjenja.

Reč je o proizvodu poreklom iz Kine, bar-koda 0810052460536, a broj artikla je: 2320031. Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podacima, stoji u zvaničnom dokumentu, prenosi Večernji list.

Proizvod nije u skladu s evropskom Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Evropskog parlamenta i Veća od 27. oktobra 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

Detaljniji podaci o proizvodima dostupni su na veb stranici subjekta u poslovanju s hranom: Uslovi prodaje – AnnikaBaby.

Proizvođač je Shenzhen Kean Silicone Product Co. Ltd., Kean Industrial Park 61, Cazi North Road, Shenzhen, Kina, a na hrvatsko tržište proizvod je stavila kompanija UNCA d.o.o. (Milana Mikanca 10, 10000 Zagreb).

Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je ranije potrošače o opozivu dva proizvoda za kuvanje, zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Nekoliko dana pre toga zaređalo se povlačenje sladoleda, jogurta... Tri sporna sladoleda nedugo zatim povučena su i sa srpskog tržišta.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede su poručili kako veliki broj opoziva i povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta zbog pojave pesticida ili drugih faktora dokazuju da funkcioniše sistem sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: