Još jedna susedna zemlja povlači sporne proizvode

S tržišta Bosne i Hercegovine povlače se serije sladoleda Snikers (Snickers), Tviks (Twix), Baunti (Bounty) i Em-en-ems (M&Ms).

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.08.2021.

12:02

Još jedna susedna zemlja povlači sporne proizvode
Ilustracija: Depositphotos, gyn9037

Razlog tome je utvrđeno prisustvo pesticida. Podsetimo, ovi proizvodi povučeni su pre nekoliko dana iz prodaje i u Hrvatskoj.

Povlači se u BiH i smrznuti proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" zbog parazita, saopštila je Agencija za bezbednost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišćen u proizvodnji, a iz Agencije za bezbednost hrane su naveli da ih je o tome obavestio punomoćnik kompanije "Mars", prenosi RTRS.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Reč je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine.

Jesu li sporni proizvodi zalutali i na naše tržište?

Navedeni proizvod je poreklom iz Španije, naveli su iz Agencije.

Iz Agencije su objasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smeju stavljati u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porekla, dodaje RTRS.

Podsetimo, kako je nedavno poručeno iz Ministarstva poljoprivrede Srbije, u našoj zemlji nema voćnih jogurta i sladoleda koji su povučeni sa hrvatskog tržišta zbog prisustva pesticida etilen oksida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: