Hrvati zavode red: Prećutni minus samo do 200 evra

Banke više neće smeti da daju prećutna prekoračenja na tekućem računu veća od 1.500 kuna (200 evra), objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Region

Izvor: Veèernji list

Subota, 31.07.2021.

14:08

Hrvati zavode red: Prećutni minus samo do 200 evra
Ilustracija: Kaesler Media/Shutterstock

Centralna banka pokreće inicijativu za promenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se ograničilo masovno odobravanje prećutnih prekoračenja.

HNB poručuje da su sproveli istraživanje prakse banaka, te utvrdili da 70 odsto potrošača s otvorenim tekućim računima na koje im dolaze redovna primanja ima odobreno prekoračenje. Pri tome banke nude dopuštena i prećutna prekoračenja, a više od 95 odsto svih prekoračenja čine prećutna prekoračenja, koja su u proseku 30 odsto skuplja od dopuštenih minusa i neretko iznose do tri prosečne mesečne plate, prenosi Večernji list.

Dopušteno prekoračenje je, navode, iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na osnovi ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prećutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kom banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje.

Bankari o naplati usluga: Tužbe pokreću interesne grupe; ozbiljna pretnja finansijskom sistemu

Prećutni minusi nisu regulisani spomenutim zakonom te se na njih ne odnosi maksimalno dopuštena kamatna stopa, niti su banke dužne građanima kojima su odobrile takav minus omogućiti da ga otplaćuju u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Pokazalo se da su se dva proizvoda, dopušteni i prećutni minus, stopila u jedan, ali prećutni minusi korisniku ne nude primerenu zaštitu.

Deo građana kojima je odobreno prećutno prekoračenje bez njihovog zahteva nije ni svestan kreditnog odnosa u koji su ušli. Stoga, HNB pokreće inicijativu da se zakon promeni kako bi se i na prećutna prekoračenja primenjivale iste kamate kao i na ugovorena. Takođe, banke bi imale obavezu da građanima ponude otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prećutnog prekoračenja.

U slučaju da građani koriste "veći iznos" dopuštenog minusa, banke bi morale potrošaču da ponude odgovarajući kreditni proizvod – dopušteno prekoračenje ili kredit – kojim će zameniti prećutno prekoračenje. Dok se zakon ne promeni, HNB očekuje od banaka da bez odlaganja započnu s odgovarajućim aktivnostima kako bi svoje prakse uskladile s najavljenim izmenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: