Srbija preuzima nekadašnji ponos namenske industrije Srpske

Banjaluka -- Namenska industrija Srbije će uskoro preuzeti većinski i upravljački paket u banjalučkom Vazduhoplovnom zavodu Kosmos.

Izvor: Capital, eKapija
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, ovbelov
Ilustracija: Depositphotos, ovbelov

To je, posle Zraka iz Teslića, drugo namensko preduzeće u Srpskoj koje će kontrolisati država Srbija, otkriva portal Capital.

Već se mesecima radi na pripremi vlasničke transformacije Kosmosa, koji je pre rata zapošljavao 1.600 radnika i bio ponos tadašnje stručne namenske industrije za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Država Srbija će preko jednog od svojih preduzeća iz namenske industrije postati strateški partner i kupac.

Razmatra se nekoliko opcija za preuzimanje, od kojih je najrealnija da postanu vlasnici dve trećine akcijskog kapitala.

Plan je da se obaveze poveriocima iz procesa restrukturiranja isplate u potpunosti, a da se dugovi prema fondovima pretvore u kapital, sa čime će biti uvezan staž za radnike koji na to čekaju i po 15 godina.

Pošto se situacija raščisti, popisaće se imovina i uraditi procena tržišne vrednosti kapitala, a zatim će se krenuti u pregovarački postupak o preuzimanju kontrolnog paketa akcija.

Iz uprave Kosmosa su potvrdili saznanja Capitala i poručili kako je reč o "Trećem životnom ciklusu".

"Strateško partnerstvo sa namenskom industrijom Srbije kroz učešće u kapitalu je svakako značajno i prestavlja novi životni ciklus društva kroz nove poslove, transfer tehnologija, zajednički nastup na trećim tržištima, a sve ovo će za posledicu imati novo zapošljavanje i bolji poslovni ambijent", rekao je direktor preduzeća Dušan Vještica.

Dodaje i kako će kroz ovaj cikus biti servisirane obaveze prema fondovima, radnicima i dobavljačima, prenosi eKapija.

"Dugovanja i potraživanja se usaglašavaju sa fondovima i Poreskom upravom RS, a po usaglašenim obavezama plan će biti dostavljen IRB RS na dalje postupanje. Pošto je reč o dosta složenom poslu sa dosta učesnika u procesu, realan rok za navedenu aktivnost je septembar ove godine", kaže Vještica.

Vrhunska vojna tehnologija

Vazduhoplovni zavod Kosmos je proizvodio radarske, raketne i računarske sisteme, radili su generalni remont radara, raketnih sistema i merne opreme.

Kosmos je gradio pokretne aerodrome i pokretne piste, a radili su i praktičnu obuku stranih kadrova u Banjaluci i u inostranstvu.

Početkom rata počela je i njihova propast, jer su izgubili tržišta širom sveta.

Obaveze su se gomilale, a do momenta kada se pre nekoliko godina krenulo u restrukturiranje, one su iznosile 24,5 miliona konvertibilnih maraka (više od 12 miliona evra).

Preuzimanje Zraka

Po skoro istom modelu je Srbija pre nekoliko godina preuzela 71 odsto udela u preduzeću Zrak iz Teslića, koje proizvodi i remontuje nišanske sprave za haubice, minobacače i lansere, durbine, lovačke i druge nišane.

Srbija je preuzela obaveze prema kupcima i dobavljačima. Vlasnici su postali i Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, koji su svoje dugove namirili kroz udeo u vlasništvu.

Preduzeće koje je 2013. godine zbog brojnih dugovanja završilo u stečaju, danas pozitivno posluje, ima godišnje prihode u proseku od 1,3 mil KM i zapošljava 37 radnika, dok je pre rata imalo oko 200 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu