Slovenci se uzdaju u nuklearnu energiju, izdali dozvolu za gradnju

Slovenačka vlada izdala je energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, wlad74
Ilustracija: Depositphotos, wlad74

To je početak dugoročnog procesa u kojem će se za taj projekat tražiti šira društvena saglasnost, izjavio je danas u Ljubljani ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Ta je dozvola izdata kompaniji GEN-I (državnoj kompaniji koja upravlja slovenačkim udelom u krškoj nuklearki), što je tek prvi korak za niz potrebnih upravnih dozvola za tu planiranu investiciju, kazao je Vrtovec na zajedničkoj konferenciji za novinare s Martinom Novšakom, direktorom GEN-I, prenosi Indeks pisanje Hine.

Energetska dozvola predviđa gradnju nuklearke treće generacije s lakovodnim reaktorom snage 1.100 megavata, te predviđenom godišnjom proizvodnjom struje od skoro 9.000 megavat sati.

"Najviši sigurnosni standard i fleksibilan način rada"

Predviđeni životni vek nuklearke takvog tipa je 60 godina, ima najviši sigurnosni standard i fleksibilni način rada jer joj se kapacitet prilagođava potrebama elektroenergetskog sistema, istakli su Vrtovec i Novšak.

Planiraju 8 nuklearnih reaktora: "Bolje od solarne energije"

Okvirno, računa se da bi koštala oko 5 milijardi evra, a GEN-I bi je finansirao vlastitim prihodom od prodaje električne energije, a uz to kreditima i obveznicama, no, ne isključuje se ni mogućnost sudelovanja drugih partnera u projektu.

"Ovo još nije konačna odluka o toj investiciji nego važan prvi korak", kazao je Vrtovec.

Slovenija je gradnju drugog bloka po njegovim rečima stavila u dugoročne planove jer bi time osigurala ispunjenje evropskih kriterijuma za postizanje klimatske neutralnosti, smanjio bi se bilans fosilnih goriva u proizvodnji električne struje, te zavisnost od uvoza te energije.

"To bi smanjilo korišćenje fosilnih goriva"

Elektroenergetski sistem bi postao robusniji, a tako bismo se uklopili i u ambiciozan plan Evropske komisije o brzom smanjenju korišćenja fosilnih goriva, ocenjuje slovenački ministar.

Gejts ima nove biznis planove: Ovog puta na tapetu nuklearke

Ovime je u Sloveniji, utvrdio je, otvorena široka javna rasprava o tome može li se za nastavak korišćenja nuklearne energije u proizvodnji struje u Sloveniji dobiti šira saglasnost, kazao je Vrtovec, ne isključujući da bi se to pitanje na kraju dugog procesa moglo naći i na referendumu.

Vlada ovaj projekat želi da vodi potpuno transparentno, on je prevažan da bismo ga prepustili interesnim skupinama, dodao je, istakavši da Slovenija ima znanje i kadrove za dalje korišćenje nuklearne energije u budućnosti. Vrtovec veruje da bi se širi konsenzus u društvu zbog toga mogao postići jer ni sa "starom" nuklearkom Krško nije bilo problema i radila je stabilno i ekonomično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu