Hit u Sloveniji: Predsednik opštine ponudio da časti svakog ko ispuni jedan uslov

Alojz Kaučič želi da se njegova mala opština makne s neslavnog poslednjeg mesta (212.) po broju vakcinisanih protiv kovida 19.

Region

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 14.07.2021.

13:00

Hit u Sloveniji: Predsednik opštine ponudio da časti svakog ko ispuni jedan uslov
Ilustracija: L.O.N Dslr Camera/Shutterstock

Slovenački lokalni čelnik i bivši gostioničar nudi piće svakom ko se vakciniše kako bi se njegova opština bolje kotirala na pomenutoj listi.

"Rado ću platiti piće svakom našem stanovniku koji odluči da se vakciniše, bilo u gostionici koju vodi moj sin ili na nekom drugom mestu", kazao je u razgovoru za medije Alojz Kaučič, prenosi Jutarnji list pisanje Hine.

Mala opština Juršinci kod Ptuja ima 2.400 stanovnika, a Kaučič je vodi od njenog osnivanja već sedmi mandat, dok je ugostiteljski posao kojim se pre bavio prepustio sinu.

"Uveriti naše ljude da se vakcinišu nije lako, to pokušavamo stalno, ali oni odbijaju. Vakcinisalo se u potpunosti do sada nažalost samo 20,5 posto stanovnika, pa smo i dalje na poslednjem mestu u državi", kazao je načelnik, podsetivši da je prosek vakcinisanosti na nivou države skoro dvostruko viši.

"Obnovili smo osnovnu školu, imamo novu sportsku dvoranu, uređene puteve i dobar natalitet sa desetak novorođenih godišnje, samo smo u vakcinisanju tako neuspešni", požalio se načelnik novinaru slovenskog Dela.

Korona-bonus od 1.500 dolara: Moguće je - čiji zaposleni će ga dobiti?

Na vakcinaciju su pozivali istaknutiji stanovnici, župnik, te lekari iz doma zdravlja Ptuj koji su dva puta organizovali i posetu mobilne ekipe za vakcinisanje, ali ništa nije pomoglo...

No ljudi u Juršincima koji ne žele da se vakcinišu kažu da je broj zaraza kod njih od početka ionako bio među najmanjima u Sloveniji, te da se osećaju sigurnim.

Uz to, kažu da je većina stanovništva zaposlena u domaćem kraju ili su poljoprivrednici i manje putuju, a svi žive u porodičnim kućama rasutim po brežuljcima, pa je rizik prenosa zaraze mnogo manji nego u većim urbanim naseljima i u krajevima gde ima velikih dnevnih migracija zbog odlaska na posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: