Česi dali najbolju ponudu Hrvatskoj

Kompanija iz Češke dala je najpovoljniju ponudu Hrvatskoj.

Region

Izvor: Veèernji list

Nedelja, 20.06.2021.

09:45

Česi dali najbolju ponudu Hrvatskoj
Foto: Photology1971/Shutterstuck

Nakon više od deset meseci otkako je objavljeno javno nadmetanje za radove na saobraćajno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom infrastrukturnom podsistemu projekta rekonstrukcije postojećeg i gradnje drugog koloseka na deonici Hrvatski Leskovac – Karlovac, u HŽ Infrastrukturi u petak su napokon otvorene ponude za taj posao procenjene vrednosti 266,4 miliona kuna bez PDV-a (35,6 miliona evra).

Tako puno vremena od objave nadmetanja do otvaranja ponuda je prošlo jer je u međuvremenu bilo uloženo sedam žalbi na konkursnu dokumentaciju i njene izmene. A pristiglo je na kraju pet ponuda.

Zajednica ponuđača hrvatske kompanije Končar-Inženjering za energetiku i transposrt i italijanske kompanije Alstom Ferroviara ponudila je da će taj posao obaviti za 289,5 miliona kuna (38,7 miliona evra), a konzorcijum slovenačke Iskre i španskog Caf Signalinga za 366,9 miliona kuna (49 miliona evra).

Ponuda konzorcijuma austrijskog "Siemensa" i hrvatskog "Elektrokema" teška je 321,9 miliona kuna (43 miliona evra). Češka kompanija "AŽD Praha" ponudila je 263,6 miliona kuna (35,3 miliona evra), a hrvatsko-ukrajinska zajednica ponuđača koju čine "Al-trpo" i "SRPA Impulse" 316,1 milion kuna (42,3 miliona evra). Česi su tako dali najjeftiniju ponudu i jedinu u okviru procenjene vrednosti radova, piše Večernji list.

Pre dva meseca su pak otvorene ponude na javnom nadmetanju za radove na građevinskom i elektroenergetskom železničkom infrastrukturnom podsistemu projekta rekonstrukcije postojećeg i gradnje drugog koloseka na deonici Hrvatski Leskovac – Karlovac.

A na taj konkurs, procenjene vrednosti radova 2,04 milijarde kuna plus PDV, stiglo je čak 15 ponuda. I taj konkurs, koji je objavljen još u septembru prošle godine, obeležile su brojne žalbe.

A otvaranje ponuda za te radove na pruzi od Karlovca do Hrvatskog Leskovca obeležila je ponuda kineskog konzorcijuma koji predvodi "China Railway Eryuan Engineering", a koji se nudi da će građevinske i elektroenergetske radove na toj deonici pruge obaviti za 1,28 milijardi kuna (171,4 miliona evra), dakle za gotovo 800 miliona kuna (107 miliona evra) manje od procenjene vrednosti radova.

Na ovom nadmetanju je bilo rekordnih devet žalbi na konkursnu dokumentaciju i njene izmene. Tako je ukupno za ova dva konkursa bilo čak 16 žalbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: