Albanija uvodi novu, najvredniju, novčanicu

Banka Albanije prvi put pušta u optičaj banknotu od 10.000 leka, čija vrednost odgovara iznosu od nešto više od 80 evra.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.06.2021.

15:15

Albanija uvodi novu, najvredniju, novčanicu
Ilustracija: Profimedia

Kako izveštava portal Intellinews.com, potražnja za gotovinom u toj zemlji se povećava sa rastom ekonomske aktivnosti, a dodatno je pojačana od početka pandemije.

Novčanica od 10.000 leka ima duplo veću vrednost od prethodnog najvišeg apoena od 5.000 leka, koji je u opticaju u Albaniji.

Nove marke Pošte Srbije: Šta simbolizuju? FOTO

Na banknoti se nalaze simboli albanske zastave i državne himne i portret Aleksandra Stavre Drenova, autora albanske.

Nova novčanica će postati zakonsko sredstvo plaćanja od 1. jula.

Guverner Banke Albanije Gent Sejko izjavio je da se, uprkos razvoju drugih načina plaćanja, poput recimo elektronskog, nastavlja višegodišnji trend rasta gotovine u opticaju, što odražava kontinuiranu potračnju privrede za fizičkim novcem kao sredstvom plaćanja.

Evropljani više ne žele ove kovanice: "Zaokruživati iznose"

Dodao je da je tokom pandemije došlo do povećanja potražnje za kešom, te da su tokom 2020. godine gotovinska stedstva u opticaju povećana za oko 52 milijarde leka (oko 425 miliona evra), ili otprilike tri puta više od rasta zabeleženog tokom 2019.

Kompanija De La Ri (Rue), koja je štampala novu seriju albanskih banknota koje se puštaju u opticaj od 2019. godine, saopštila je da je apoen od 10.000 leka prva polimerna novčanica u Albaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: