Konačno: BiH dočekala Amazon

Nakon 26 godina postojanja, kompanija Amazon je uvrstila Bosnu i Hercegovinu na svoju listu.

Region

Izvor: Klix

Utorak, 15.06.2021.

09:40

Konačno: BiH dočekala Amazon
Foto: Depositphotos, wolterke

Time je omogućena prodaja, ali i kupovina preko ove najveće onlajn prodavnice na svetu.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović je podelila informaciju da je za preduzetnike u Bosni i Hercegovini omogućena prodaja na Amazonu. Naime, kompanija Amazon je pre dve nedelje revidirala listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača i sada se na toj listi nalazi i njihova zemlja, prenosi Kliks.

Amazon i Hrvatska pošta sklopili ekskluzivan posao koji se tiče i Srbije

U najvećoj onlajn prodavnici na svetu sada se među 188 zemalja nalazi i Bosna i Hercegovina, nakon što je Amazon dodao novih 85 zemalja.

Jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio je taj da osnuju preduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena. To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Omogućena i kupovina

Portal Kliks je isprobao i otkrio da je Amazon konačno učinio dostupnom i kupovinu većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odeća, pa čak i hrana.

"Amazon treba razbiti"

Naravno, dostava u BiH iz Amerike s Amazon.com je dosta skuplja nego iz Evrope sa, na primer, Amazon.de.

Amazon je američka kompanija sa sedištem u Sijetlu. Osnovao ju je Džef Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine i jedna je od prvih velikih kompanija koje se bave prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon ima svoje veb-stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Amazonov godišnji prihod za 2020. godinu iznosio je 386 milijardi dolara, što je 37,62 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Ko je Endi Džesi, novi šef Amazona? "Ajkula koja će namirisati kap krvi sa 100 milja"

Kompanije je godinama u samom vrhu globalnih igrača, a poseban skok imali su tokom pandemije koronavirusa kada je porasla onlajn kupovina, zbog čega su najavili zapošljavanje desetina hiljada novih radnika u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: