Crnogorski ministar pisao zakupcu Svetog Stefana

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović očekuje da će hotelski objekti na Svetom Stefanu u što kraćem roku biti otvoreni.

Region

Izvor: Vijesti

Ponedeljak, 14.06.2021.

20:26

Crnogorski ministar pisao zakupcu Svetog Stefana
Foto: Epa/ERDEM SAHIN

Naime, on je uputio pismo, u koje su podgoričke Vijesti imale uvid, predstavnicima hotelskog operatera "Amana" koja upravlja grad hotelom "Sveti Stefan" i Vilom Miločer, kao i zakupcu "Adriatik propertis".

U pismu Milatović podseća da je u prethodnom periodu imao intenzivne razgovore kako sa predstavnicima lokalne zajednice, Opštine Budva, tako i Morskog dobra, i da je uveren da će se kroz konstantni dijalog sa lokalnom zajednicom doći do trajnog rešenja.

Zakupac Svetog Stefana prenosi biznis u Srbiju: "Želim da učestvujem u Beogradu na vodi"

"Aman" je pre mesec dana najavio da neće otvarati ekskluzivno letovalište Sveti Stefan - Miločer, što su potvrdili i u kompaniji "Adriatik propertis", biznismena Petrosa Statisa, i najavili su odlazak iz Crne Hore, pa i pokretanje međunarodne arbitraže.

Kao jedan od osnovnih razloga navedeno je to da svojim gostima ne mogu garantovati mir i diskreciju, što je osnovna preporuka "Amana", jer meštani Svetog Stefana i Pržna traže pristup Kraljičinoj i Kraljevoj plaži, koje su date u višedecenijski zakup zajedno sa hotelskim kapacitetima.

Radnici su u međuvremenu poslati na odmore, ponuđena im je otpremnina i jasno saopšteno da traže posao u drugim hotelima. U rešavanje problema intenzivno se uključio resor na čijem je čelu Milatović.

Pismo Milatovića adresirano je na predstavnike "Amana" i "Adriatik propertisa" Rolanda Fasela i Gorana Bencuna.

"Bilo mi je zadovoljstvo da vas upoznam i da razgovaramo o svim pitanjima u vezi sa "Amanom" na sastanku koji smo održali 24. maja u Ministarstvu ekonomskog razvoja. Kao što ste obavešteni, u nadi da ćemo pronaći rešenje za sporna pitanja, Ministarstvo ekonomskog razvoja je 9. juna organizovalo još jedan sastanak na koji su pozvani predstavnici "Amana" i "Adriatik Propertisa", kao i predstavnici Mesne zajednice Sveti Stefan, Opštine Budva, Morskog Dobra, kao i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Nažalost, i pored toga što ste potvrdili prisustvo, predstavnici "Amana" i "Adriatik Propertisa" nisu došli na sastanak. Ovaj sastanak je bio još jedna prilika da otvoreno i konstruktivno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama", kaže se u pismu.

"Ne prihvatamo ucene, mi smo izgradili 'Sveca'"

Predstavnici Mesne zajednice predstavili su probleme sa kojima se oni i njihovi gosti suočavaju kada je u pitanju kompleks Sveti Stefan (uključujući i Kraljičinu plažu). Navedene nepravilnosti i odsustvo konstruktivnog dijaloga sa predstavnicima "Amana" je po njihovim rečima i dovelo do izolovanih incidenata.

Nakon sastanka, predstavnici Mesne zajednice izdali su i saopštenje za javnost u kojem navode da će uložiti sve napore da ne ugroze poslovanje "Amana" i da on nastavi da radi na način na koji je do sada”, navodi Milatović u pismu u koje su Vijesti imale uvid.

Kako ističe, u Ministarstvu ekonomskog razvoja smatraju to gestom dobre volje i jasnim znakom da je lokalna zajednica takođe zainteresovana da "Aman" ostane u Crnoj Gori.

“U tom smislu želim da iskoristim ovu priliku da još jednom potvrdim strateško opredeljenje našeg ministarstva da bude na raspolaganju svim investitorima. To znači da će Ministarstvo ekonomskog razvoja u okviru svojih nadležnosti delovati u cilju ispunjenja očekivanja investitora, ali strogo poštujući zakone države Crne Gore, koji garantuju mirno posedovanje i uživanje ugovornih prava.

Stoga će Ministarstvo ekonomskog razvoja obeštetiti zakupodavca po osnovu svih zahteva za nadoknadu štete ili zahteva zasnovanih na bilo kojoj drugoj pravnoj osnovi koju podnose treća lica ako su takve radnje u suprotnosti sa zakonom ili Ugovorom o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer u Budvi”, naveo je Milatović i dodao:

“Imajte na umu da Ministarstvo ekonomskog razvoja ima mogućnost i obavezu da zaštiti samo ona prava obuhvaćena Ugovorom o zakupu zbog čega smatramo od izuzetne važnosti konstantni dijalog sa lokalnom zajednicom kako bismo došli do trajnog rešenja za svako sporno pitanje”, zaključuje Milatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: