I Slovenci ulaze u biznis sa litijumom: S kim su se uortačili?

Pokretanje proizvodnje očekuje se 2022. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, dlpn
Ilustracija: Depositphotos, dlpn

Slovenački TAB, proizvođač baterija za startovanje automobila i industrijskih baterija sa sedištem i Mežici, osnovao je zajedničko preduzeće TAB-Haidi sa kineskim partnerom radi pokretanja proizvodnje litijum-jonskih ćelija u Prevaljama.

Tab-Haidi će u prvoj fazi zaposliti oko 300 ljudi, a pokretanje proizvodnje se očekuje na proleće 2022. godine, izjavio je izvršni direktor TAB-a Bogomir Auprih, izveštav agencija STA.

Da procveta Jadar: Srbija od rudarenja do električnih automobila u 5 koraka

Auprih je već najavio mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Makedoniji, gde TAB proizvodi olovno-acidne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španija.

"Uskačemo u 'voz' zelene tranzicije s proizvodnjom litijum-jonskih ćelija, diverzifikujući naše poslovanje sa olova na ovu novu, modernu oblast", rekao je Auprih danas novinarima.

"Srbija neće izvoziti litijum kao sirovinu"

Dodao je da će ovo biti prvi proizvodni pogon za litijum-jonske ćelije u Sloveniji. U planu je manji pogon, dok se oko 40 sličnih većih pogona gradi širom Evrope.

Proizvodnja u Prevaljama biće upostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korišćenoj hali koju je kompanija kupila od slovenačke farmaceutske firme Lek. Do kraja marta sledeće godine, TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka, pošto se očekuje da će ta kompanija prestati da proizvodi antibiotike u Prevaljama 2022.

Tab-Haidi je osnovan sa kineskom kompanijom Haidi Enerdži Tehnolodži, koja posluje od 2011. godine, i ima oko 800 zaposlenih u četiri proizvodna pogona. TAB drži 74 posto udela u zajedničkom preduzeću.

Cena litijumskih baterija niža za neverovatnih 98 posto: Hoće li pojeftiniti električna vozila?

Kineski partner će obezbediti tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB finansirati proizvodne pogone i opremu, obezbediti obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu