U Hrvatskoj prodaju napuštene kuće za 1 kunu

Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogoden depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 12.06.2021.

13:34

U Hrvatskoj prodaju napuštene kuće za 1 kunu

Radi se o pokušaju da privuče nove stanovnike, ali postavljaju se i određeni uslovi.

Legrad, nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austrougarske, prenosi Rojters.

"Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika postupno opada", rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po ceni od jedne kune (0,13 evra) i do sada je prodato 17 nekretnina.

Među ponuđenim kućama neke su polusrušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20 odsto kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: