Rusi imaju dve godine da prodaju "ostatke" Agrokora

Predsednik uprave Sberbanke Herman Gref govorio je o planovima sa Fortenova grupom.

Region

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

20:15

Rusi imaju dve godine da prodaju
Foto: Photology1971/Shutterstock

"Naš cilj je da podignemo vrednost kompanije i izaći iz nje bez gubitaka u iduće dve godine", rekao je Gref, prenose moskovske novine Vedomosti.

On je o tome govorio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a njegovu najavu o prodaji udela Sberbanke u Fortenovi u roku od dve godine objavio je i Blumberg, pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA.

Sberbank je s angažovanih 1,1 milijardom evra bio najveći poverilac Agrokora, a danas drži 44 odsto Fortenova grupe, nastale u aprilu 2019. godine primenom nagodbe Agrokorovih poverilaca.

Nedavno je grupa operativno integrisala slovenački lanac Merkator, refinansirala 385 miliona evra njegovog duga u ssradnji s američkim fondom HPS Partners i ruskim VTB-om, te prodala Ledo i Frikom za 615 miliona evra kompaniji Nomad fuds. Ukupni konsolidovani prihod u prošloj godini je iznosio 21 milijardu kuna (2,8 milijardi evra), a dobit pre kamata, poreza i amortizacije bila je 1,3 milijarde kuna (173 miliona evra). Grupa sada zapošljava 50.000 radnika i verovatno je najveći poslodavac u regionu, prenosi Jutarnji list.

Vrednost za deoničare

Predsednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletajev danas je, zamoljen za komentar, rekao da se radi o nastavku onoga što Sberbank govori otkako je Agrokor restrukturiran i osnovana Fortenova grupa te da Sberbank kao finansijski investitor planira da proda udjeo kada poraste vrednost kompanije.

"Okvir od dve godine koji je danas komuniciran pokazuje našu uverenost da biznis Fortenova grupe ima dobre izglede te da verujemo u njegovo vođstvo i sposobnost menadžmenta da isporuči još veću vrednost za deoničare i druge stejkholdere u iduće dve godine", poručio je Poletaev.

To je u skladu s optimizmom glavnog izvršnog direktora Fabrisa Peruška, koji je nedavno izjavio da je "nakon dugog razdoblja neizvesnosti Fortenova grupa danas finansijski stabilna kompanija koja je nesporno sposobna za rast".

Da velika ruska banka neće žuriti s prodajom svojeg udela, Poletajev je zaista utvrdio još na proleće 2019. godine, kada je u ime Sberbanke postao predsednik Upravnog odbora Fortenova grupe, a nakon što su odradili niz informativnih razgovora s potencijalnim investitorima i saznali kakve su njihove, svakako ne baš laskave ponude.

U ondašnjem intervjuu za Blumberg je izjavio da pre prodaje žele da restrukturiraju kompaniju i povećaju njenu vrednost jer tada, ocenio je, nije bilo dobro vreme za prodaju.

Očigledno, ono još nije došlo, ali je pred vratima i moglo bi se dogoditi u razdoblju do 2023. godine. U tom periodu, kako su najavili prilikom objave rezultata za 2020. godinu, planiraju i refinansiranje duga Fortenova grupe "uz povoljnije uslove, što bi trebalo dodatno da ojača finansijsku poziciju kompanije".

Prodaja Leda i Frikoma

Od otvaranja vanredne uprave 2017. godine te nagodbe poverilaca, Agrokor pa Fortenova grupa, koja se sada sastoji od maloprodaje, proizvodnje hrane i poljoprivrede, prošla je niz promena, pa i fazu intenzivnog dezinvestiranja poslovanja koje nije pripadalo temeljnoj delatnosti, zatim razduživanje, a lane su otvorili novu fabriku Sarajevskog kiseljaka, što je bila prva "grinfild" investicija Grupe, u vrednosti od 70 miliona kuna (9,3 miliona evra).

Pred kraj prošle godine realizovali su prvu akviziciju, preuzevši osječku mlekaru Megle, a uložili su i u razvoj novih proizvoda Jamnice.

S druge strane, nakon prodaje Leda i Frikoma nastao je, kažu, investicioni potencijal koji za ovu godinu procenjuju na 125 miliona evra.

Sada je, pak, nakon operativne integracije Merkatora, u toku konsolidacija regionalne maloprodaje, od čega očekuju značajne sinergijske učinke.

S postojećom mrežom, koju čini 2.500 prodajnih mesta i 39.000 zaposlenih, najveći su trgovci u Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu u Hrvatskoj ocenjuju da još imaju prostora za rast, a drže više od 20 odsto, kako su nedavno objavili.

U BiH će sada ponovno doći do integracije Merkatora i Konzuma, gde takođe očekuju rast udela, kao i u Srbiji.

Za razvoj trgovine najavili su i značajne investicije u digitalni razvoj, te e-trgovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: