Novi avio-skandal trese Crnu Goru: Kupili avion sa tuđim motorom i sad ga ne vraćaju

Ni u hangaru, ni u upravnoj zgradi Montenegro erlajnsa nije nađen sporni motor.

Region

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

11:55

Novi avio-skandal trese Crnu Goru: Kupili avion sa tuđim motorom i sad ga ne vraćaju
Foto: Depositphotos, xload

Izvršni direktor državne avio-kompanije Tu Montenegro (To Montenegro) Predrag Todorović zatražio je juče od stečajne uprave Montenegro erlajnsa (Montenegro Airlines - MA) da odredi tehničko lice koje će koordinisati reisporuku motora američko-irskoj lizing kompaniji GECAS (GE Capital Aviation Services), što stečajni upravnik Saša Zejak nije prihvatio, saznaje Pobjeda.

Reč je o motoru koji je u poslednje tri godine u zakupu MA, ali je trenutno instaliran na "embraeru 195", registarskih oznaka 40-AOB, koji je Tu Montenegro kupio 17. februara od GECAS-a.

Crna Gora: Taman krenu - eto problema

Kako tvrdi Pobjedin izvor, stečajni upravnik je odbio ovaj zahtev, sugerišući Todoroviću da ne preuzima ulogu arbitra u deljenju obaveza za reisporuku motora, dok se ne utvrde činjenice, te da ne tumači ugovor u koji ne bi smeo da ima uvid.

On je naveo da je obavio popis imovine MA i da ni u hangaru, ni u upravnoj zgradi MA nije našao sporni motor, te da je o tome obavestio GECAS.

Kako je Pobjedi objasnio izvor blizak Vladi, Zejak tvrdi da MA od 17. februara, kada je Tu Montenegro kupio taj avion, koji je prethodno bio u operativnom lizingu kod MA, nema kontrolu nad motorom, pa samim tim ne može prihvatiti obavezu reisporuke u ugovorenom stanju. Tim pre što je ugovor o zakupu istekao u novembru prošle godine.

Nema više crnogorskih "zlatnih pasoša", ne podržava ih Evropa

Stečajni upravnik je, kako je rečeno Pobjedi, naveo da je MA na raspolaganju Tu Montenegru i GECAS-u, jer je u interesu građana Crne Gore da se motor, čija cena zakupa definisana ugovorom dnevno iznosi 2.300 dolara, što pre vrati vlasniku.

Čudi ga, međutim, što motor nije vraćen vlasniku mnogo ranije, a posebno nakon što je Tu Montenegro kupio od GECAS-a dva aviona koja su bila u operativnom lizingu MA.

Tu kupovinu oglasio je ministar finansija Milojko Spajić 17. februara na Tviteru.

Potom je stiglo saopštenje sa sednice Vlade održane istog dana o toj kupovini.

Nemci traže milione evra od Budve: "Gorimo u paklu problema"

Predstavnici GECAS-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori, gde utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati s njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: