Šveđani razočarani odlukom o avionima, poslali poruku Hrvatskoj

Naglasili su kako bi rešenje finansiranja omogućila švedska vlada, a ne komercijalne banke, zbog čega bi uslovi bili prilično povoljni.

Region

Izvor: Jutarnji list

Petak, 28.05.2021.

16:44

Šveđani razočarani odlukom o avionima, poslali poruku Hrvatskoj
Ilustacija: EPA, Valda Kalnina

Švedska odbrambena kompanija Saab, koja se sa svojim JAS 39 Gripenom C/D nadmetala za budući vazduhoplov Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ), nastavlja da prati postupak nabavke nakon što je Vlada na konkursu izabrala korišćene francuske Rafale F3R.

Poštujući Vladinu odluku o nabavci francuskih vazduhoplova, viši potpredsednik i rukovodilac poslovnog područja aeronautika u Saab-u Jonas Hjelm uveren je da bi ponuda švedske vlade za 12 novih vazduhoplova Gripen C/D bila delotvornija i nadmašila bi potrebe HRZ-a, piše Jutarnji list.

Podsetivši da je švedska ponuda uključivala dostupnost vazduhoplova tokom dve godine, celovit paket logističke podrške, te obuku za pilote i tehničare HRZ-a, Hjelm je naglasio kako je uveren da je Saab-ova ponuda sveobuhvatna i s višestrukom dobrobiti za Hrvatsku i HRZ.

Hrvatska granica: Postignut dogovor

"Nabavka i korišćenje novih Gripena ne stvara dodatne troškove koji se često povezuju s korišćenim avionima i možemo potvrditi kako su u ponudi za Gripene transparentno navedeni i uključeni svi troškovi. Ponuda takođe uključuje vrlo atraktivan finansijski model za Hrvatsku, koji bi omogućio otplatu u dužem vremenskom periodu, uključujući i poček od 2023. do 2025. godine"', podsetio je Hjelm na švedsku ponudu.

Naglasio je da bi takvo rešenje finansiranja omogućila švedska vlada, a ne komercijalne banke, zbog čega bi uslovi finansiranja bili dosta povoljni.

Hjelm je ocenio da bi partnerstvo sa Švedskom i Saab-om donelo Hrvatskoj mnogo više prednosti poput dugoročne saradnje s Regionalnim centrom za vazduhoplovstvo, lokalnom odbrambenom industrijom i akademskom zajednicom, čime bi se stvorilo oko 500 visokotehnoloških radnih mesta.

Hrvatski izvoz oružja veći od uvoza, ali sve se može promeniti

Vlada je objavila u petak da nabavlja 12 koršićenih Rafala F3-R (10 jednoseda i dva dvoseda) po ceni od 999 miliona evra.

Premijer Andrej Plenković je precizirao da osim aviona francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, rezervne delove, obuku osoblja i sveobuhvatnu podršku ovlašćenih predstavnika kompanija proizvođača u periodu od tri godine.

Uz to, ponuda uključuje i garanciju u trajanju od 12 meseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i rezervnim delovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: