Prevoznici prete blokadama granica: "Bacili su nas na kolena, ovaj deo će biti slepo crevo"

Odluka Hrvatske izazvala je lavinu oštrih reakcija u BiH.

Region

Izvor: Dnevni avaz/Nezavisne

Sreda, 26.05.2021.

09:45

Prevoznici prete blokadama granica:
Foto: EvGavrilov/Shutterstock

Naime, prema ovoj odluci će pet graničnih između te zemlje i BiH biti neupotrebljivo za kamione čija nosivost prelazi 7,5 tona. Očekivano, najglasniji su prevoznici, koji vagaju svoje naredne korake, pa su na stolu, između ostalog, i blokade puteva i granica.

Sastanak prevoznika

Hrvatska je, naime, 20. maja donela spornu odluku o prekategorizaciji svojih puteva, tako da njima neće biti dozvoljen tranzitni promet teretnjacima, a ta odluka stupa na snagu osam dana nakon donošenja. Kao posledica toga, granični prelazi Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji, postaće neupotrebljivi za veće teretnjake.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, rekao je da je za danas planiran sastanak prevoznika.

"Organizujemo sastanak i najavljujemo blokade, štrajkove, do konačnog rješenja. U pitanju su blokade graničnih prelaza, carinskih terminala, puteva, dok se ne reši problem", ističe Grbić za Nezavisne novine.

Prema njegovim rečima, ovo je odluka koja je prevoznike bacila na kolena, jer slede ogromni gubici.

"Šteta je velika usled kilometraže koju moramo praviti zbog obilaska. Provodimo osam sati na graničnom prelazu, iskucavamo sate vožnje, prelazimo u Hrvatsku i zaustavlja nas policija i kažnjava zbog prekoračenja sati vožnje. To je masovna pojava. Stanje je haotično", rekao je Grbić.

Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija BiH, očekuje da će problem biti rešen kada je u pitanju granični prelaz u Velikoj Kladuši. Razgovarao je, kaže, s hrvatskim resornim ministrom, a koji je izrazio spremnost da se ovaj problem reši.

Slepo crevo

"Praktično, ovaj deo BiH ostaje slepo crijevo i jednostavno ekonomski prosperitet tog dela dovodi se u pitanje ako to ostane na snazi", rekao je Mitrović.

Dodao je da će danas na sednici Veća ministara imati ovo pitanje na dnevnom redu. Istakao je da su preduzeli određene aktivnosti, pre svega putem Transportne zajednice, a onda putem Evropske komisije, da ukažu na ovaj problem koji je izuzetno bitan, pre svega za područje USK, jer je situacija da praktično tranzit robe koji ide preko Hrvatske ne može ići preko Velike Kladuše, nego se usmerava na Izačić i na Bosansku Gradišku, preneo je Dnevni avaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: