Hrvatski izvoz oružja veći od uvoza, ali sve se može promeniti

Rekordna godina za hrvatski vojni izvoz bila je 2016. s gotovo 1,7 milijardi kuna (226 miliona evra) izvoza, dvostruko više nego lane.

Region

Izvor: B92

Subota, 22.05.2021.

10:50

Hrvatski izvoz oružja veći od uvoza, ali sve se može promeniti
Foto: Depositphotos, ifeelstock

Izvozno-uvozna vojna statistika idućih će se godina bitno izmeniti, jer je nakon sednice Veća za odbranu jasno da će hrvatska Vlada iduće nedelje doneti konačnu odluku o nabavci borbene eskadrile.

Ta će odluka pre svega promeniti sadašnji odnos u kojem Hrvatska izvozi više oružja i ostale vojne robe i usluga nego što uveze, piše Poslovni dnevnik.

Lane je, prema izveštaju koji je ministar privrede Tomislav Ćorić podneo Vladi, hrvatski vojni izvoz u 2020. bio ukupno vredan 835 miliona kuna (111 miliona evra), a uvoz je iznosio nešto manje od 129 miliona kuna (17 miliona evra).

Izveštaj ne daje detaljan pregled izvoznika, vrste roba i usluga, no, najveći deo u izvozu odnosi se na HS Produkt, karlovačkog proizvođača oružja koji standardno čini većinu izvoza, a slede Šestan-Busch koji proizvodi kacige, Dok-ing koji prodaje svoje samohodne strojeve za razminiranje, te riječki Viktor Lenac koji je angažovan na remontu brodova američke 6. flote.

Prošla je godina, inače, osetno bolja nego 2019, koja je za vojnu industriju bila jedna od najlošijih, a u kojoj je izvoz bio 493 miliona kuna (65,6 miliona evra). Rekordna godina za hrvatski vojni izvoz bila je 2016. s gotovo 1,7 milijardi kuna (226 miliona evra) izvoza, dvostruko više nego lane.

Taj se visoki rezultat povezivao s pojavom stavke prodaje neperspektivnog oružja i streljiva preostalog još iz rata, a izvezeno je u Jordan i Saudijsku Arabiju. Taj izvoz bio je vredan stotinak miliona dolara.

Zaključi li Vlada ugovor o nabavci francuskih Rafala, prvi avioni počeli bi da stižu 2024, od kada će, zavisno od ugovorenih uslova, uvoz vojnog sektora verovatno imati skok, po 100 miliona evra godišnje.

No, usledi li vojno povezivanje Hrvatske i Francuske, koja je nakon odlaska Velike Britanije vojno najmoćnija članica EU, opravdana su očekivanja i da će se za hrvatsku vojnu industriju naći dodatan prostor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: