Hrvatska avio-kompanija: "U gubitku smo 12,8 miliona evra, to je pozitivan pomak"

Zagreb -- Kroacija erlajns, hrvatski nacionalni avio-prevoznik, prvi kvartal je završio gubitkom od 86,2 miliona kuna (12,8 miliona evra).

Izvor: Index
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

To s neto rezultatom finansiranja daje neto gubitak od 96,9 miliona kuna te je primetan pozitivan pomak od 13,7 miliona kuna u odnosu na isti period prethodne godine, saopštili su su iz Kroacija erlajnsa.

Smanjeni troškovi

"Manji neto gubitak u prvom kvartalu 2021. ove godine rezultat je smanjenih operativnih troškova, koji su 42 posto niži od ostvarenja prvog kvartala 2020. godine, što je najvećim delom rezultat značajno manjeg prometa kao posledice koronavirusa. Na smanjenje operativnih troškova značajno su uticale i sprovedene mere na nivou kompanije: smanjenje bruto primanja za 15 posto, sprovođenje operativnih mera optimizacije reda letenja kao i sve ostale rigorozne mere štednje i racionalizacije poslovanja", stoji u saopštenju hrvatske kompanije, koje prenosi portal Indeks.

Dodaju kako je ovogodišnji prvi kvartal obeležen nastavkom poslovnih okolnosti na koje i dalje utiče pandemija, što se direktno odrazilo i na finansijsko poslovanje kompanije. Potražnja za uslugama avio- prevoza i dalje je na izrazito niskim nivoima, dok primenjene epidemiološke mere na nivou država uiču na poslovanje kompanije, definisanje kapaciteta te strukturu i mogućnosti reda letenja.

Putnika u domaćem prometu manje za 61, u međunarodnom 78 odsto

Kroacija erlajns je u prvom kvartalu 2021. godine leteo do 12 međunarodnih i pet domaćih destinacija. Navedeni period obeležio je pad ukupno prevezenih putnika za 73 posto u odnosu na isti periode 2020. godine.

Broj putnika u domaćem redovnom prometu manji je za 61 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu manji za 78 posto u odnosu na lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu