Crna Gora na kolenima zbog "kineske dužničke diplomatije": Da li je sve bilo isplanirano?

Podgorica -- Epilog slučaja autoputa Bar-Boljare nije napisan, ocenio je američki politikolog Frensis Fukujama.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Natanael Ginting/Shutterstock
Foto: Natanael Ginting/Shutterstock

"Kina na račun duga može preuzeti veći deo obale Crne Gore"

Dužni Kinezima: Crna Gora moli EU za pomoć, dobili hladan tuš

Crna Gora i bauk Hambantota: Da li je na redu Bar?

Američki politikolog Frensis Fukujama ocenio je da Crna Gora predstavlja mali deo većeg fenomena država u razvoju koje su prezadužene prema Kini i koje ponizno idu ka zapadnim finansijskim institucijama, kako bi izbegle mogućnost da Kinezima predaju kolateral, prenose Vijesti.

To se, dodaje, već dogodilo Šri Lanki i Pakistanu, koji je prošle godine postao predmet spašavanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Fukujama, u tekstu za onlajn magazin American Purpose, piše da je projekat autoputa Bar-Boljare bio kontroverzan od početka.

"Brojni privatni izvođači radova sa Zapada razmatrali su da daju ponude (za gradnju auto-puta), ali su banke koje bi ih finansirale smatrale da sa putarinom neće početi da vraćaju očekivani troškovi, koji su u tom trenutku bili procenjeni na gotovo milijardu evra. Kinezi su rado uskočili preko njihove 16+1 Inicijative (danas 17+1), kako bi stvorili uticaj u dvorištu EU", navodi Fukujama, dodajući da je Đukanović u to vreme upravljao državom autokratski, te da nije bilo načina da se to zaustavi.

On ističe da ukupni dug Crne Gore iznosi preko 103 odsto BDP-a i da se država suočava s izgledima da ne može da vraća dugove.

"Novoizabrana crnogorska Vlada apelovala je na EU da ih spasi, što bi značilo da Evropa spašava kinesku Exim banku, koja drži 17 odsto ukupnog spoljnog duga države", piše američki politikolog.

Fukujama naglašava da neki tvrde da je Kina namerno sklapala ovakve aranžmane, kao deo strategije "diplomatije dužničke klopke".

Mnogi poslovi su, dodaje, sklopljeni pregovorima autokratskih i/ili korumpiranih vlada, koje su ignorisale upozorenja sa Zapada, u nadi da će ostvariti brzu političku korist.

"Držanje u grifu Crne Gore od strane Đukanovićevog DPS-a, napokon je prekinuto tankom razlikom, a nova Vlada očajnički želi da pokaže da usklađivanje sa Evropom može biti ozbiljna alternativa Kini. Kao što tvrdi Stefan Vladisavljev, ni EU ni SAD nisu mogle da ponude alternative u suprotstavljanju inicijativi 'Pojas i put', a Crna Gora predstavlja relativno malu investiciju za povratak strateški važne države. EU još uvek može da se predomisli. Epilog slučaja auto-puta Bar-Boljare nije napisan", poručuje Fukujama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu