"Spomenik korupciji": Kako su na maksimirsko ruglo spiskali 119 miliona evra

Zagreb -- Nedavno su iz zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo obećali izgradnju novog stadiona u Maksimiru.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb
Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb

To je bio povod da se hrvatski mediji pozabave istorijom ulaganja u stadion.

Za održavanje i uređenje Maksimira pokojni gradonačelnik Milan Bandić preko gradskih kancelarija već više od 15 godina slao je Zdravku Mamiću stotine miliona kuna, dok se od 1997. do danas vrednost ulaganja u obnovu Maksimira procenjuje na više od 900 miliona kuna (119 miliona evra), piše Indeks.

Rezultat je vidljiv danas. Stadion Maksimir jedan je najskupljih, a u isto vreme i najružniji stadion u Evropi piše hrvatski portal.

Kako se navodi Maksimir je spomenik hrvatskoj korupciji. Kako rekonstrukcija traje već 24 godine i još nije gotova, dok u isto vreme bujaju ideje kako u Maksimir utopiti još više para iz budžeta, ne treba sumnjati kako će stadion koji koristi GNK Dinamo postati još skuplja ruševina.

Nova verzija za 60 miliona evra

Sada je Dinamo predstavio viziju novog maksimirskog stadiona koji bi koštao oko 60 miliona evra. Novi stadion imao bi 34 hiljade sedećih mjesta, a vizuelizovao ga je zagrebački arhitekta Oto Barić.

Ključno je pitanje ko će platiti rušenje starog i izgradnju novog Maksimira, koji je danas betonsko ruglo opasno po život i spomenik korupciji iako je u njega ulupano blizu milijardu kuna.

Odgovor na to pitanje već su dali iz Dinama, naglasivši kako njihov partner mora biti Grad Zagreb.

"Jedini partner Dinama ili nekog investitora je Grad Zagreb, oni su sad vlasnici kompleksa Svetice - Maksimir. Grad nas je obavestio još davno da povrat vlasništva Maksimira Dinamu nije moguć. Imamo mogućnost davanja prava građenja zainteresovanom investitoru na 50 godina. Nakon konkursa odabrana firma imala bi obvezu da dobije građevinsku i lokacijsku dozvolu za rušenje i građenje, a Grad Zagreb obavezao bi se da izvrši imovinsko-pravnu pripremu za te radove na stadionu, ali i na zemljištima predviđenim za izgradnju prometne i komunalne infrastrukture", poručili su iz Dinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu