Cene u regionu: Možete da kupite jedan stan u Srbiji - ili dva u Makedoniji

Potražnja i kupovina stanova u Srbiji se uprkos aktuelnoj situaciji ne smanjuje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Bogi.Knips/Shutterstock
Ilustracija: Bogi.Knips/Shutterstock

Kuća za 500 evra u Srbiji? Moguće je

Gde u Srbiji ar zemljišta košta 10 evra?

Kako raste tražnja - rastu i cene stambenog prostora, posebno u novogradnji na atraktivnim lokacijama.

U prilog tome svedoči i podatak da se Beograd našao na četvrtom mestu na listi najskupljih gradova u Evropi po cenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, što je nedavno objavljeno na sajtu Numbeo koji važi za najveću svetsku bazu podataka o životnim troškovima, kao i o kvalitetu života.

Odnos cene nekretnina i prosečnih prihoda u Beogradu iznosi visokih 19,77. Glavni grad Srbije se tako našao iza Moskve (odnos 21,12), koja je na prvom mestu, Pariza (20,97) i Splita (19,77), a ispred Vladivostoka (18,63), Gdanjska (18,31), Praga (17,97) i Milana (17,85).

"Beograd na vodi" drži cenu, tražena i novogradnja na Novom Beogradu

Imajući u vidu da je u prošloj godini u Srbiji prodato nekretnina u vrednosti od oko 4,2 milijarde evra, što je uprkos pandemiji koronavirusa više nego u prethodne tri godine, stiče se utisak da krize nema u ovoj oblasti.

Tako je najskuplji kvadrat stana u Srbiji u 2020. godini prodat u “Beogradu na vodi” i koštao je čak 9.600 evra. Kada je reč o starogradnji, najviša cena plaćena je na Dorćolu u Ulici Kralja Petra - 4.500 evra po kvadratu.

U Građevinskoj direkciji Srbije kažu da je trenutno veća potražnja od ponude, što utiče i na rast cena.

Postojao je kraći zastoj zbog korone u realizaciji u martu i aprilu prošle godine zbog objektivnih okolnosti, ali se tržište vrlo brzo stabilizovalo i vratilo na nivo pre epidemije, kažu u GDS.

Prodaja je počela da raste već u drugoj polovini maja i od tada se beleži konstantan rast prodaje i interesovanja kupaca.

Na primer, u naselju Zemunske kapije u Beogradu cena kvadrata se kreće u rasponu od 1.460 evra do 1.735 bez PDV-a, u zavisnosti od objekta, spratnosti, strukture i kvadrature stana.

Potražnja za stanovima u Beogradu je konstantna. Naročito rastu cene stambenog prostora, a posebno u novogradnji na atraktivnim lokacijama na Novom Beogradu.

Ilustracija: Marko25/Shutterstock
Ilustracija: Marko25/Shutterstock

Cela stambena zgrada za 1.500 evra: Počela prodaja državnih kvadrata

Pogodite cenu: Najskuplji kvadratni metar u Srbiji prodat u Novom Sadu

Osim toga, banke nude povoljne uslove za stambene kredite, što stimuliše posebno kupce prvog stana da uđu u proces rešavanja stambenog pitanja.

Cene u odnosu na region

Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u 2020. godini iznosila je oko 1.400 evra, što predstavlja povećanje u odnosu na 2019. godinu od 1,8 odsto.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u Hrvatskoj u drugom polugodištu prošle godine iznosila je 1.670 evra, što je 1,2 odsto više nego u istom periodu 2019, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cene stanova najviše su skočile u Rijeci, Osijeku, ali i Zagrebu, gde je prosečna cena kvadrata u novogradnji 1.820 evra, a u ostalim naseljima 1.470 evra.

Prema podacima državnog zavoda za statistiku Monstat u Crnoj Gori, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.007 evra i za 15 odsto veća u odnosu na treći kvartal.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 985 evra, dok je na crnogorskom primorju iznosila 1.359 evra.

Kada se uporedi cena stanova u Crnoj Gori sa onom u Srbiji, vidi se da je cena stanova u novogradnji u Podgorici znatno ispod cene u Beogradu, čak i Novog Sada.

Čak su i cene stanova na crnogorskom primorju ispod prosečne cene stanova u Beogradu, kada se uporede statistički pokazatelji.

Prosečna cena kvadrata u Makedoniji je oko 750 evra.

U Republici Srpskoj stanogradnja je krajem prošle godine takođe "uhvatila zamah", a neočekivano problemi na tržištu javili su u poslednje vreme zbog toga što su proizvođači stiropora podigli scene između 40 i 50 odsto.

Termoizolacioni materijal jedna je od ključnih stavki prilikom gradnje, a investitori i građevinci ističu da će talas njegovog poskupljenja kakav se ne pamti sigurno uticati na potražnju i na rast cene kvadrata stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu