Moratorijum na kredite za uzgoj lama i kamila - u Crnoj Gori

Podgorica -- CBCG je objavila spisak 111 ugroženih delatnosti koje imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita do kraja avgusta.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Lisa Stelzel/Shutterstock
Foto: Lisa Stelzel/Shutterstock

Na spisku se nalaze uzgajivači žita, pirinča, lubenica, šećerne trske, duvana, grožđa, jabučastog i koštunjavog voća, gajenja ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća, uljanih plodova, biljaka za pripremanje napitaka, začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja, ostalih višegodišnjih viljaka i sadnog materijala.

Na spisku se nalazi uzgoj muznih krava, drugih goveda i bivola, konja i drugih kopitara, svinja, živine, ovaca i koza... ali i - kamila i lama.

Centralna banka Crne Gore je prošle nedelje usvojila novi paket mera pomoći građanima i privredi kojim je proširila spisak delatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita, na koji su dodali sve delatnosti iz poslednjeg seta mera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama, prenose Vijesti.

Moratorijum se može iskoristiti ako korisnik na kraju decembra 2019. godine nije imao kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana.

Na spisku se nalaze i uslužne delatnosti gajenje useva i zasada, pomoćne delatnosti za uzgoj životinja, aktivnosti posle žetve i dorada semena.

Pravo na moratorijum imaju delatnosti - lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti, gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti, seča drveća, sakupljanje šumskih plodova, osim drveta, uslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom, morski ribolov, slatkovodni ribolov, morska akva-kultura i slatkovodna akva-kultura.

Na spisku je i železnički prevoz putnika, međumesni, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, taksi prevoz, ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju, pomorski i priobalni prevoz putnika, prevoz putnika unutrašnjim plovnim putevima, prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, vazdušni prevoz putnika, vazdušni prevoz tereta, uslužne delatnosti u vazdušnom saobraćaju, hoteli i sličan smeštaj, odmarališta i slični objekti za kraći boravak...

CBCG omogućila je olakšice i za delatnosti umnožavanje snimljenih zapisa, proizvodnja ostalih organskih hemikalija, sredstava za lepljenje, ostalih obojenih metala, elektronskih elemenata, ostalih mašina - alatki, izgradnja brodova i plovnih objekata, čamaca za sport i razonodu, imitacije nakita i srebrnih proizvoda, igara i igračaka, popravka i održavanje brodova i čamaca Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila..

Na spisku su i delatnosti smeštajnih ustanova s medicinskom negom,socijalno staranje u smeštajnim ustanovama za lica s teškoćama u razvoju, duševno obolele osobe i osobe s bolestima zavisnosti, rad ustanova za stara lica i lica s posebnim potrebama, ostali oblici socijalne zaštite sa smeštajem, socijalna zaštita bez smeštaja za stara lica i lica s posebnim potrebama...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu