Porše uložio dodatne milione u Rimac Automobile, koliki je sada udeo u vlasništvu?

Porše je dodatno povećao svoje ulaganje u Rimac Automobile, povećavši svoj udeo u vlasništvu kompanije na 24 odsto.

Region

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 08.03.2021.

09:27

Porše uložio dodatne milione u Rimac Automobile, koliki je sada udeo u vlasništvu?
Foto: Depositphotos, GoranJakus

Porše je inicijalnom investicijom 2018. godine stekao udeo od 10 odsto u Rimac Automobilima, te ga povećao na 15,5 odsto u 2019. godini. Najnovije ulaganje osnažuje položaj Rimac Automobila kao kompanije specijalizovane za razvoj tehnologija i proizvodnju ključnih sistema za tržište električnih vozila visokih performansi.

Od prvog Poršeovog ulaganja 2018. godine, tim Rimac Automobila udvostručio se na gotovo 1.000 zaposlenih, a hrvatsko tehnološko preduzeće nastavilo je da razvija i proizvodi sisteme električnih pogonskih sklopova, baterija, sistema infotainmenta i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom za mnoge proizvođače automobila. Rimac Automobili sada sarađuju s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i mnogi drugi.

"Porše nam je velika podrška od 2018. godine i uvek nam je bila čast što imamo toliko snažnu saradnju sa jednom od najznačajnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na saradnju na novim uzbudljivim projektima s Poršeom te na činjenicu da je Poršeovo poverenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porše čini važnim deoničarem našeg preduzeća", kazao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

"Budući da su mnogi proizvođači automobila iz celog sveta naši klijenti, važno je i za Rimac i za Porše da ostanemo potpuno nezavisni. Naši projekti i naši deoničari su, i uvek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućava održavanje tajnosti informacija na koji se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje dalju saradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Poršeom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente", kazao je Rimac.

"Mate Rimac i njegov tim ključni su partner koji nas može podržati u razvoju generalno, a posebno u razvoju komponenata. Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prvog nivoa za Porše i druge proizvođače na području visokih tehnologija", kazao je Lutz Meschke, zamenik predsednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za finansije i IT u preduzeću Porsche AG.

"Porše je Rimcu već predao prve narudžbine za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata. Oba partnera imaju koristi od ove bliske saradnje", kaže Meschke.

"Mate Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama. Na isti način on koristi i naše stručno znanje u proizvodnji i metodološku stručnost u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje u preduzeće bilo ispravna odluka. Vrednost Rimca višestruko se povećala od našeg početnog ulaganja. Uz to, preduzeće se tehnološki vrlo uspešno razvilo", kazao je Meschke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: