Koliko zarađuje prosečni Crnogorac?

Prosečna mesečna plata na nivou Crne Gore iznosila je 2020. godine 524 evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Isti minimalac u Bugarskoj, Nemačkoj i Hrvatskoj

Makedonci najskromniji, Hrvati najambiciozniji, a koliku platu očekuje prosečan Srbin?

Lista nemačkih plata: Koliko zarađuje pekar, koliko inženjer i šta se krije iza visokih iznosa?

To je za devet evra ili za samo 1,74 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Monstata.

Najveću mesečnu prosečnu zaradu imali su zaposleni u Tivtu, 638 evra, i sedmu godinu zaredom se nalaze na čelu “najbogatijih” u Crnoj Gori. Međutim, Tivat je uz Budvu jedini grad u kojem je prosečna neto zarada prošle godine smanjena u odnosu 2019, i to za 18 evra, prenosi portal Bankar.me.

Najsevernija opština u Crnoj Gori, Pljevlja, na drugoj je poziciji sa prosečnom platom od 552 evra, dok su zaposleni u Podgorici sa 548 evra na trećoj poziciji.

Čak četiri opštine na primorju su među prvih šest, po visini zarada.

Kotor je na četvrtoj poziciji sa iznosom prosečne plate od 546 evra, sledi Bar sa prosečnih 544 evra, dok su Budvani, uprkos smanjenju mesečnog dohotka za osam evra u odnosu na godinu dana ranije, u proseku zarađivali 530 evra.

Primanja iznad državnog proseka su imali i stanovnici Kolašina (530 evra), Plava i Žabljaka (529) i Mojkovca (527 evra).

Sledi Cetinje (518 evra), Plužine (502) i Berane (503), koje je zabeležilo skok zarada od 33 evra u odnosu na 2019. godinu.

Svi stanovnici drugih opština, prema Monstatu, prosečno su zarađivali manje od 500 evra, a na dnu lestvice su Herceg Novi, gde je lanjska prosečna plata bila 438 evra, i Ulcinj sa iznosom od 430 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu