Nekad mesto duvanske industrije - uskoro moderni poslovni centar

Zapuštenu zgradu bivše duvanske stanice koja više od 15 godina u centru Gruda narušava vizuru grada uskoro će zameniti moderni administrativno poslovni centar.

Region

Izvor: B92

Subota, 27.02.2021.

09:59

Nekad mesto duvanske industrije - uskoro moderni poslovni centar
Foto: Depositphotos, kalinovsky

Ipak, zbog svoje simbolike objekat će zadržati vizuelni identitet.

Načelnik Opštine Grude Ljubo Grizelj u razgovoru za portal Kliks (Klix) objašnjava da je gradska zona Gruda nastala oko duvanske stanice, koja je sagrađena 40-tih godina prošlog veka, te da je svojevrstan simbol urbanih Gruda, zbog čega je važno da zgrada zadrži vizuelni identitet.

Deo razvojnih planova

"Taj prostor vidim u svim razvojnim planovima, jednog uređenog središta Gruda. S obzirom na to da su to najkvalitetnije površine i najkvalitetniji prostori, u samom centru uklapa se u određena saobraćajna rešenja samoga centra, jedne ulice i u rešenje gradskog parkirališta, a zgrada će konačno biti funkcionalna na zadovoljstvo svih stanovnika", kaže Grizelj koji je već devetu godinu na mestu načelnika u ovoj hercegovačkoj opštini.

Pojašnjava da su bile dve zgrade duvanske stanice, te da je jedna privatizovana, obnovljena i potpuno funkcionalna, dok je druga bila predmet zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Sad se očekuje da u postupku stečaja i likvidacije ona dobije vlasnika, a jedino je ozbiljno zainteresovana Opština Grude", kaže Grizelj.

Ta procedura prema njegovim očekivanjima uskoro se treba okončati i pristupiti procesu rekonstrukcije zgrade i centralne zone grada.

"Projekat pretvaranja napuštenog skladišta duvanske stanice i pripadajućeg zemljišta u jednu novu namenu bi ove godine trebalo da završi svoju kompletnu administrativnu fazu. Očekujem da ćemo ovladati kompletnim prostorom, izraditi projektnu dokumentaciju i izvršiti nužne radove da bi se otvorili prema budućim investitorima", kaže Grizelj.

Dodaje kako očekuje nekoliko privatnih investitora i da su s nekima obavljeni razgovori, te da je interes pokazalo i nekoliko javnih investitora, u smislu izgradnje svojih administrativnih kapaciteta, a kao otkriva radi se o telima uprave iz Kantona i Opštine.

"Zgrada je na oko 5.000 kvadratnih metara, sa četiri etaže, a za pola već imam sliku kako će izgledati jer su neki investitori već iskazali svoj interes i želje, a mislim da će većina koji su iskazali nameru realizovati planirano", optimističan je načelnik Gruda.
Foto: Depositphotos, akarelias
Javno i privatno partnerstvo

Naglašava kako je ovo značajan projekat posebno zbog činjenice da Grude ne obiluju javnim prostorima, ni u smislu zemljišta, ni u smislu javnih objekata.

"Smatram da kroz javno i privatno partnerstvo možemo zatvoriti finansijsku konstrukciju i to je okvir u kojem vidim prostor za realizaciju", ističe on.

Tako očekuje da će zgrada duvanske stanice biti sanirana ugrubo i da će objekat od 5.000 kvadrata u centru Gruda biti sposoban da primi prve investitore do kraja godine.

"Da budem precizan, to znači da se promeni krov, postave novi otvori, te dovedu glavni instalacioni dovodi do zgrade i da se veza sa parkiralištima koji su na 6.000 kvadrata bolje uspostavi", pojasnio je načelnik Gruda.

Naglašava kako parkiralište planira potpuno urediti i njime rešiti mirujući saobraćaj u centru grada, koji će ovim projektom zasijati u novom ruhu.

"Uveren sam da se sve to može zavštiti, da imamo do kraja godine potpisane sve ugovore sa investitorima i da će oni krenuti sa uređenjem pre svega unutrašnjosti", zaključuje Grizelj.

Duvanska stanica u Grudama je tokom stečajnog i likvidacijskog postupka oglašavala prodaju tri puta, a na poslednjem se jedina javila Opština Grude, koja uskoro treba vlasništvo preuzeti kroz pravnu i administrativnu proceduru i krenuti sa obnovom zgrade koja više od 15 godina narušava vizuru gradske jezgre u središtu Gruda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: