BiH preti Fajzeru tužbom

Bosna i Hercegovina je dobila nove uslove za isporuku vakcina kroz COVAX mehanizam.

Region

Izvor: RSE

Sreda, 24.02.2021.

19:09

BiH preti Fajzeru tužbom
Foto: Depositphotos/maxxyustas

Od ove države traži se da direktno pregovara sa Fajzerom.

Reč je američkoj kompaniji proizvođaču vakcina, uključenom u COVAX mehanizam.

Iz zvaničnog Sarajeva odgovaraju upozorenjem da bi u slučaju izostanka najavljenih isporuka, BiH mogla i na sudu zatražiti pravdu.

Naime, kako Bosna i Hercegovina nema državno ministarstvo zdravstva, za realizaciju ugovora je zaduženo Ministarstvo civilnih poslova, odnosno Sektor za zdravstvo pri ovom ministarstvu.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovo državno telo u utorak, 23. februara dobio dopis iz COVAX-a, da su se uslovi promenili.

„Došao je dopis COVAX-a. Tim dopisom COVAX nas obaveštava da bez obzira što su oni izvršili procene spremnosti naše države za prihvat Fajzera, ne samo naše nego svih država koje će dobiti u prvom talasu Fajzera, Fajzer kao proizvođač hoće direktno da priča sa našom državom. Ne samo s našom, nego sa svima kojima će vršiti isporuku unutar COVAX mehanizma“, kaže Kojić.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je ispoštovala ugovor sa COVAX-om, te da su obaveze iz ugovora „kompletno prebačene na stranu COVAX-a“.

„Nama je ugovorom rečeno da će vakcine početi dolaziti u prvom kvartalu i mi čekamo da vidimo šta će se desiti po tom. Ne dođu li u prvom kvartalu, imamo pravnu osnovu da ih tužimo“, govori Kojić.

Šta je BiH dogovorila sa COVAX-om?

COVAX mehanizam oformila je Svetska zdravstvena organizacija, Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI). Cilj mehanizma je da osigura ravnopravnu raspodelu vakcina protiv koronavirusa širom sveta.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza vakcina Astra Zeneke i 23.000 doza cepiva Fajzer-Biontek. Za tu namenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Kojić kaže kako pred Bosnu i Hercegovinu „stalno dolaze novi uslovi“, te da će sastanak o zahtevima kompanije Pfizer biti održan u petak 26. februara.

RSE nije dobila komentar iz predstavništva kompanije Fajzer u Bosni i Hercegovini o kojim novim uslovima se radi, a koje pominju u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Jedino je dobijena potvrda da će predstavnici ove farmaceutske kompanije doći na sastanak 26. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: