Adrija ervejz dobija naslednika? U Sloveniji se osniva nova avio-kompanija

Ljubljana -- U Sloveniji se osniva nova avio-kompanija pod nazivom "Sautist erlajns" (SouthEast Airlines), izvestio je danas vazduhoplovni portal Sijera5.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Novi prevoznik će u početku uglavnom nuditi čarter letove koristeći flotu Erbas A320, piše portal.

"Sautist erlajns" će se fokusirati na tržišta zemalja Evropske unije, a prvi komercijalni let je planiran početkom juna, prenosi agencija STA.

Među osnivačima novog slovenačkog avio-prevoznika, sa sedištem u Trbovlju, istočno od Ljubljane, nalaze se iskusni piloti i instruktori, avio-inženjeri i mehaničari, kao i finansijski i drugi stručnjaci iz vazduhoplovne delatnosti, navodi Sijera5.

U početnoj fazi, "Sautist erlajns" namerava da se usredsredi na pružanje čarter letova i usluga drugim avio-kompanijama, kao što je iznajmljivanje aviona, posade, održavanje i osiguranje (ACMI lizing).

Projekat je u pripremi otprilike 20 meseci, rekao je suosnivač kompanije Blaž Berdnik za portal Sijera5.

Kompanija će poslovanje početi s jednim avionom ekonomske klase, sa 180 sedišta, a očekuje se da će već ove godine dodati floti i jedan Erbas A320.

Na početku, "Sautist erlajns" namerava da zaposli od tri do četiri posade za prvi avion, što je oko 35 zaposlenih, zajedno sa zemaljskim osobljem. Kako i samo ime sugeriše, prvenstveno će poslovati u jugoistočnoj Evropi, fokusirajući se na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, KiM, Grčku i Tursku.

Za sada nije poznato da li bi "Sautist erlajns mogao da postane nova slovenačka nacionalna avio-kompanija. Otkako je "Adrija ervejz" otišao u stečaj, Slovenija nema nacionalnog avio-prevoznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu