Stižu Nemci: Komšije dobijaju još jednu avio-kompaniju?

Vlasnik i izvršni direktor nemačkog avio-prevoznika Sander planira da na leto pokrene novu avio-kompaniju u Hrvatskoj.

Region

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

09:29

Stižu Nemci: Komšije dobijaju još jednu avio-kompaniju?
Foto: Depositphoto, happyalex

Kako navodi Aero-telegraf, Markos Roselo očekuje da prevoznik započne rad u narednih nekoliko meseci.

"Plan je da se počne krajem aprila ili početkom maja. Trenutno radimo na dobijanju AOC-a (Air Operator's Certificate)", rekao je Roselo za nemački portal.

Projekat koji uključuje pokretanje hrvatske startap kompanije zove se Flaj er 41 (Fly Air 41), po IT avio-kompaniji čiji je direktor nekada bio vlasnik Sandera.

Ipak, neizvesno je da li će nova kompanija imati isti naziv.

"Još uvek ne želimo da komentarišemo detalje", rekao je Roselo.

Nova kompanija neće biti podružnica Sandera i neće zameniti nemačkog čarter prevoznika, koji će nastaviti da radi nezavisno.

Sander, koji ima baze u nekoliko nemačkih gradova, poseduje flotu od sedam letelica - dva erbasa A319s i pet A320s. Ovog leta kompanija će uspostaviti sezonske letove od Diseldorfa i Berlina do Brača.

Kako je naveo Markos Roselo, novoosnovana hrvatska kompanija je u pregovorima sa biznis partnerima, kao i sa nemačkim tur-operatorom Šauinsland-Rajsen.

Kao rezultat, prenosi Ex-Yu Aviation, Hrvatska bi mogla da ima dve nove kompanije koje bi uspostavile rad u toj zemlji ove godine. Čarter prevoznik ETF ervejz, koji je podržan od lokalnih hrvatskih investitora, u kasnim je fazama pripreme za uspostavljanje operacija sa avionom boing 737-800. Očekuje se da avion u zemlju stigne najranije sledećeg meseca.

Očekuje se da ETF ervejz počne da radi u aprilu, ako dobije sve neophodne dozvole. Avion će se koristiti za čarter letove po ugovoru o zakupu koji pokriva avione, posadu, održavanje i osiguranje (ACMI). ETF namerava da se fokusira na rute sa hrvatskog dela jadranske obale - iz Dubrovnika, Pule, Splita i Zadra do aerodroma u Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: