BiH izgubila povlašćeni status u trgovini sa Amerikom

Bosna i Hercegovina izgubila je povlašćeni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2021.

16:19

BiH izgubila povlašćeni status u trgovini sa Amerikom
Foto: Shutterstock/Flag World

To znači da će se na proizvode poreklom iz Bosne i Hercegovine primenjivati normalna carinska tarifa, prenosi Kliks.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavestilo je Spoljnotrgovinsku komoru da je "Generalized System of Preferences" (Opšti sistem povlastica) za Bosnu i Hercegovinu istekao 31. decembra prošle godine.

To znači da Bosna i Hercegovina neće više imati povlašćeni status u trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da se od navedenog datuma primenjuje tretman najpovlaštenije nacije (MFN), odnosno normalna carinska tarifa za proizvode poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Diskusije o obnavljanju ovog režima trgovine su u toku, ali zbog novonastale političke atmosfere u Sjedinjenim Državama još uvek nije jasno definisano da li će se ovaj program, kao i do sada, moći primenjivati retroaktivno, te da li će bosanskohercegovački izvoznici moći da refundiraju carinske troškove nastale u međuvremenu, navedeno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: