Prva kompanija u BiH koja je omogućila kupcima da plaćaju bitkoinom

Televizor, laptop, kućne i tehnološke uređaje u Bosni i Hercegovini možete platiti bitkoinom ili nekom drugom kriptovalutom.

Region

Izvor: B92

Subota, 30.01.2021.

15:12

Prva kompanija u BiH koja je omogućila kupcima da plaćaju bitkoinom
Foto: Depositphotos, monsit

Osim plaćanja u gotovini ili karticom, prva kompanija u BiH koja je omogućila kupcima da plate račun bitkoinom nalazi se u Sanskom Mostu.

Kompanija No Limit tehnology putem svog veb šopa omogućila je da se proizvodi poput televizora, laptopa i telefona mogu kupiti i na ovaj način.

Kako piše portal Kapital (Capital), ideja za ovaj vid plaćanja dugo je bila u opciji, ali je to sve bilo na nekom stendbaju jer je trebalo sve pretočiti u praksu, integrisati u veb aplikaciju i testirati.

"Vebšop smo pokrenuli još 2013. godine, klasičan vebšop koji je manje-više isti i danas, sa tom razlikom da je na njemu sada moguće plaćanje i bitkoinima i drugim kriptovalutama. U turbulentnim vremenima uzrokovanih pandemijom kovid 19, koja traže manje fizičkog kontakta, kupovina i prodaja online su pitanje opstanka. Mi smo se svojim vebšopom prilagodili, razradili načine prodaje, dostave, ali i sigurnog plaćanja", rekao je Zebir Filović iz kompanije No Limit tehnology.

Ipak, dodaje Filović, najvažniji korak je bio pronaći siguran platni procesor koji omogućava rad sa bitkoinom, a to im je omogućio rxcpay preko crypto.ba.

Na pitanje kako zapravo funkcioniše kupovina proizvoda posredstvom bitkoina ili drugih kriptovaluta, iz kompanije kažu da kupovina proizvoda na veb šopu nolimit.ba funkcioniše kao i na svakom drugom.

"Nakon odabira željenog artikla ili više njih, pristupa se procesu plaćanja. Nakon izbora načina plaćanja bitkoinom, aktivira se platni procesor kao međukorak na kome kupac preko svog Crypto Wallet-a (novčanika) koji ima instaliranog na smartfonu prebacuje sredstva na naš Crypto Wallet. Vrlo jednostavno i brzo. U principu, svodi se na skeniranje QR coda kog kupac vidi na svom monitoru ili displeju", kazao je Filović.

Iz tehnološke zajednice Crypto.ba, koja je posredovala u kreiranju mogućnosti kupovine proizvoda putem bitkoina i drugih poznatih kriptovaluta na veb šopu nolimit.ba, rekli su da pokušavaju ljudima u BiH da pokažu sve jednostavnosti koje nudi ovakav vid trgovanja.

"BiH generalno kasni par godina za zemljama zapadne Evrope i sveta kada je u pitanju tehnološki razvoj. Ovom implementacijom koju smo odradili sa kompanijom No Limit tehnology pokušavamo da otvorimo vrata inovacijama koje su dostupne svima, a veoma mali broj ljudi ih zapravo koristi, iako predstavlja mnogo lakši i brži vid kupovine", rekao je Nedžad Smajić iz Crypto.ba zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: