Nema više moratorijuma i olakšica za otplatu kredita

Banjaluka -- Građani i firme u RS koji trpe ekonomske posledice pandemije više neće moći da traže moratorijum ili olakšice u otplati kod banaka i kreditnih organizacija.

Izvor: Capital
Podeli
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je u martu prošle godine donela Odluku o privremenim merama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem kovid 19, podseća Capital.

Odluka je zatim produžena u septembru i definisano je da važi do kraja 2020. godine.

„U skladu sa tim, banke su, do 31. decembra 2020 godine, mogle odobriti posebne mjere: moratorijum do 6 meseci, grejs period do 12 meseci, produženje roka za otplatu kredita, produženje roka dospeća kredita, odobravanje dodatnog iznosa kredita, prilagođavanje plana otplate i ostale mere ili kombinacije mera“, rekla je službenica za odnose sa javnošću Agencije za bankarstvo RS Lejla Rešić.

Dodala je i da je ostavljen razuman period za obradu zahteva i odobravanje mera i tokom januara i februara ove godine, a za klijente koji su se bankama obratili do poslednjeg dana prošle godine.

Zaključno sa 2020. godinom, bankama sa sedištem u Republici Srpskoj i poslovnim jedinicama banka iz FBiH, fizička lica podnela su 8.798 zahteva u iznosu od oko 250 miliona KM, a pravna 1.888 zahteva u iznosu od oko 1,2 milijarde KM.

Odobreno je 7.776 zahteva fizičkim licima i 1.819 zahteva pravnim licima.

Što se tiče mikrokreditnih organizacija, fizička lica su podnela 15.660 zahtjeva u iznosu od oko 8,7 miliona KM, a pravna 285 zahteva u iznosu od oko 3,9 miliona KM.

Od toga je odobreno 15.149 zahteva fizičkim licima i 225 zahteva pravnim licima.

Tačan iznos kredita za koje su odobrene olakšice tokom 2020. godine biće poznat do kraja februara, piše portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu