Zaduženje od 750 miliona evra: Da li se "bukvalno izbegao bankrot" ili izvršilo krivično delo?

Finansijska situacija u Crnoj Gori se ne smiruje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, aruba2000
Foto: Depositphotos, aruba2000

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je izviđaj zbog zaduženja zemlje od 750 miliona evra krajem prošle godine i objavljivanja likvidacije Montenegro erlajnsa.

Više nevladinih organizacija podnelo je SDT krivične prijave protiv dela članova vlade premijera Zdravka Krivokapića u vezi sa, kako navodi portal CdM, tajnim zaduženjem zemlje i protiv tri člana vlade zbog objavljivanja likvidacije MA na konferenciji za novinare.

Iz ovog tužilaštva su na upit CdM-a odgovorili da je “postupak izviđaja" u toku i da više informacija i podataka ne mogu da saopšte radi zaštite interesa postupka.

NVO Montenegro internešenal zatražilo je od Specijalnog državnog tužilaštva da pokrene istražni postupak protiv ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države Crne Gore u visini od 750 miliona evra. Podsetimo, Spajić je tada izjavio da je ta država emitovanjem državnih obveznica bukvalno izbegla bankrot.

Pomenuta nevladina organizacija zahteva od Specijalnog državnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova vlada zadužila u navedenom iznosu, preko koje banke i brokera je odrađena emisija obveznica (s obzirom na činjenicu da je, prema objavljenoj biografiji, i sam ministar u tom poslu), kao i da li je ministar Spajić imao aranžmane u vezi ove emisije i pre imenovanja, dodaje se u tekstu.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je Agenciji za sprečavanje korupcije izjašnjenje i prateću dokumentaciju o zaduženju Crne Gore za 750 miliona evra emisijom državnih obveznica, objavili su mediji.

Agencija je pokrenula postupak za utvrđivanje mogućeg ugrožavanja javnog interesa u slučaju zaduživanja države i tražila izjašnjenje premijera Krivokapića.

Vlada je emitovala državne obveznice samo dva dana nakon što je konstituisana 9. decembra prošle godine, i još uvek nije obelodanila odluku o zaduženju, iako su je odmah tražili poslanici Skupštine Crne Gore.

Krivokapić je, napominje CdM, saopštio da su tu odluku pripremali tajno zbog strahovanja od opstrukcije.

Poslanici opozicionih partija SDP i SD Raško Konjević i Damir Šehović zatražili su parlamentarnu istragu zbog ovog zaduženja, koja je dogovorena za ovaj mesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu