Šveđani u Ogulinu otvaraju najveću fabriku drvenih podova na svetu

Švedski vlasnik fabrike podnih obloga Pervanovo invest AB u Ogulinu gradi najsavremeniju svetsku fabriku podnih obloga, vrednu 200 miliona evra.

Region

Izvor: index.hr

Utorak, 19.01.2021.

11:33

Šveđani u Ogulinu otvaraju najveću fabriku drvenih podova na svetu
Foto: Depositphotos, pingvin121674

Do 2027. godine, kada Ogulin 2 potpuno uđe u pogon, biće to najveća svetska fabrika drvenih podova, saopštili su iz kompanije Bjelin Croatia.

Nova fabrika Ogulin 2 gradi se pored postojeće fabrike parketa Ogulin 1, a imaće proizvodni kapacitet veći od 20 miliona kvadratnih metara podnih obloga godišnje. Ukupni godišnji obim proizvodnje podova u Vikenu i Ogulinu 2 u 2027. godini iznosiće 30 miliona kvadratnih metara, piše Hina, prenosi portal Indeks (Index).

Nova fabrika gradi se na 330.000 kvadratnih u mašine procenjuju se na 200 miliona evra u kapitalnim izdacima, uglavnom finansiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatizovanoj fabrici Ogulin 2 podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno će se dobijati od drvnog otpada iz Bjelinovih fabrika smeštenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakovanje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je takođe razvila kompanija "Välinge Innovation".

"Revolucionarna investicija"

Izvršni direktor Pervanovo Investa AB Darko Pervan zadovoljan je što je njegova firma nakon deset godina visokih troškova razvoja spremna povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti sledeću generaciju drvenih podova - učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva.

"Odvažili smo se da ovu revolucionarnu investiciju nastavimo u Hrvatskoj, gde imamo pristup visokokvalitetnim hrastovim šumama u kombinaciji s kvalifikovanim zaposlenicima", istakao je Pervan.

Izvršni direktor Bjelina Stjepan Vojnić ističe da su u poslednje dve godine sve njihove fabrike podignute na visoki tehnološki nivo, ocenivši da je novo ulaganje u tehnologiju u Ogulinu izvanredno.

"Investicija će Bjelinu doneti vodeću svetsku poziciju, a rezultiraće i direktnim povećanjem radne snage u Hrvatskoj sa 600 novih zaposlenih, povećavajući je s postojećih 800 na 1.400. Inicijativa će stvoriti i nova radna mesta u proizvodnim jedinicama u Bjelovaru i Otoku, gde ćemo povećati proizvodnju vrhunskog furnira i prerađivati drvni otpad za proizvodnju u Ogulinu 2", naglasio je Vojnić.

Pervanovo invest AB, matična kompanija grupacije koja uključuje "Välinge Innovation" i Bjelin, 2020. donela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrisani i automatizovani pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.

Bjelin je deo te švedske kompanije u porodičnom vlasništvu, sa sedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovaru, Ogulinu i Otoku. Grupacija ima više od 1.000 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde švedskih kruna (oko 130 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: