Za revitalizaciju plaže na Adi Bojani od 3,2 do 4,42 miliona evra

Podgorica -- Revitalizacija plaže na Adi Bojani mogla bi da košta od 3,2 do 4,42 miliona evra, pišu podgoričke Vijesti.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Shutterstock/sduraku
Foto: Shutterstock/sduraku

Naime, toliko iznose procene prof. dr. Save Petkovića, autora Studije očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani, koja je predstavljena danas.

Studija, kako su kazali iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na čijem je čelu prof. dr Ratko Mitrović, nije obavezujuća i biće razmotreni i drugi predlozi.

Petković je kazao da se vraćanje nekadašnje širine plaže ne može postići samo nasipanjem velikih količina peska na obalu, te da je neophodno makar izgraditi “napere”. Za jedan takav “Morsko dobro”, kako su kazali iz tog preduzeća, već je objavilo javni poziv i u toku sledeće sedmice trebalo bi da bude potpisan i ugovor sa izvođačem radova. Izrada tog napera deo je hitnih mera koje je Petković tadašnjem resoru održivog razvoja i turizma predao krajem novembra.

On je danas prezentovao tri rešenja u okviru Studije. Prema grubim procenama, prvo je rešenje izgradnja jednog napera dužine 340 metara, a za to rešenje i izgradnju plaže dužine 730 metara i širine oko 75, potrebno je nasuti i oko 250.000 kubnih metara peska na delu erodirane plaže. Realizacija tog scenarija koštala bi 3,2 miliona evra.

Drugi predlog je izgradnja dva napera dužina 340 i 270 metara, naperi se rade na istočnom i zapadnom delu plaže. Za formiranje plaže dužine 630 metara i širine oko 75, neophodno je nasuti oko 238 hiljada kubika peska. Za taj scenario trebalo bi obezbediti oko 3,54 miliona evra.

Treći scenario je isti kao drugi, samo što prema njemu Petković predlaže i izgradnju veštačkog podvodnog praga i ukupno bi za njegovu realizaciju trebalo obezbediti 4,42 miliona evra.

Petković naglašava da su sve procene grube, a kao najprihvatljiviju sugeriše varijantu dva.

“Ako iz bilo kojeg razloga nije moguće realizovati trajno rešenje revitalizacije plaže na Adi Bojani, neophodno je barem izgraditi klasičan naper od kamena, na zapadnom kraju plaže”, rekao je Petković.

Do izrade konkretnijeg rešenja, u okviru hitnih mera, kako je ranije predložio Petković, biće izgrađen zaštitni objekat na zapadnom kraju plaže, kako bi se sprečilo odnošenje peska sa Ade Bojane u pravcu Velike Plaže.

Izrada studije koštala je 50 hiljada evra, koliko je i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom opredelilo za sanaciju stanja na rečnom ostrvu Bojane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu