Prodata kompanija penzionisanog generala Čermaka

Kroduks (Crodux) zapošljava 1.150 radnika, a 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima od 5,6 milijardi kuna (više od 740 miliona evra).

Region

Izvor: Jutarnji list

Petak, 15.01.2021.

18:45

Prodata kompanija penzionisanog generala Čermaka
Foto: EPA, Jerry Lampen, POOL

Sklopljena je prva značajna poslovna transakcija u 2021. godini. Slovenačka naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Kroduks, dosad u vlasništvu penzionisanog generala Ivana Čermaka.

Informacija je objavljena na Ljubljanskoj berzi, a u Petrolovom saopštenju se navodi da će nakon preuzimanja Kroduksove 91 benzinske stanice slovenačka kompanija imati više od 200 prodajnih mesta u Hrvatskoj te će svoj tržišni udeo na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na oko 23 posto. Uz benzinske stanice, Petrol je preuzeo i ostatak Kroduksovog poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

Kroduks zapošljava 1.150 radnika, a 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima od 5,6 milijardi kuna (više od 740 miliona evra) i neto dobiti od 142 miliona kuna (skoro 19 miliona evra). Iako službeno vrednost transakcije nije objavljena, iz nezvaničnih izvora Jutarnji list saznaje da se radi o iznosu većem od 200 miliona evra.

Ivan Čermak postao je vlasnik Kroduksa 2013, kada je otkupio hrvatski maloprodajni naftni biznis austrijskog OMV-a. Cena te transakcije tada takođe nije bila objavljena, ali se u stručnim krugovima spekulisalo da je u pitanju iznos između 110 i 120 miliona evra, pa se može pretpostaviti da Čermak iz naftnog biznisa izlazi sa značajnim profitom.

Ova transakcija se može smatrati svojevrsnim nastavkom saradnje Čermaka i Petrola, jer je slovenačka kompanija pre godinu i po dana preuzela Kroduksovo poslovanje s ukapljenim naftnim gasom, uključujući i veliki terminal u Svetom Križu Začretje.

Iz perspektive Petrola ovaj potez je logičan jer učvršćuje kompanijinu poziciju na hrvatskom tržištu gde, nakon domačeg, slovenačkog, tržišta, generiše najveći deo svojih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: